Audi: 'geen gesjoemel, maar mankement'

©Bloomberg

Audi ontkent dat de uitstootwaarden van met dieselmotoren uitgeruste topmodellen van de autofabrikant moedwillig worden gemanipuleerd met software.

De 'opvallende' meetwaarden zijn het resultaat van een technisch mankement, stelt de Volkswagendochter in een verklaring die zaterdag werd uitgebracht.

Het probleem betreft volgens het bedrijf in Ingolstadt lang niet alle exemplaren van het type A7 en A8 die tussen 2010 en 2013 van de band rolden, maar slechts een relatief gering deel daarvan. Bij deze 24.000 voertuigen is de uitstoot van stikstofoxide hoger dan volgens de Euro 5-norm is toegestaan.

Volgens Audi komt dat door een fout in de software van de automatische versnellingsbak. Het bedrijf heeft de afwijkingen zelf gemeten en aan de bevoegde instanties gemeld.

De voorbije week bleek dat de Duitse overheid Audi ervan beschuldigt de emissietesten te bedotten, specifiek met zijn topmodellen A7 en A8. Ze breidde haar onderzoek naar sjoemelsoftware bij wagens, dat oorspronkelijk alleen bij het Volkswagen-merk liep, uit naar Audi.

Het schandaal bij Audi kost mogelijk de kop van Rupert Stadler, CEO van het merk. 'De raad van bestuur van de Volkswagen-groep zal zich over zijn lot beraden', citeert Der Spiegel een anoniem bestuurslid van het grootste autoconcern van Europa.

Sinds Dieselgate in 2015 losbrak, moest Volkswagen AG al 22,6 miljard euro opzijleggen. Dat bedrag gaat naar boetes, terugroepingen en compensaties voor auto-eigenaars voor wie geen softwarematige oplossing mogelijk is. Bij de 11 miljoen teruggeroepen auto's, zijn er 2,1 miljoen Audi's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud