Advertentie
Advertentie

Audi kampt met vertraging door nieuwe emissietest

Onder meer de Audi-fabriek in het Duitse Ingolstadt leidt onder de vertragingen. ©Bloomberg

Meer dan twee derde van de motorvarianten bij Audi zijn vandaag niet leverbaar, omdat ze nog niet zijn gecontroleerd door de nieuwe emissietest WLTP. Pas tegen eind dit jaar zal Audi opnieuw een volledig gamma kunnen aanbieden.

De Duitse autoconstucteur Audi kampt met een forse terugval van zijn verkoopcijfers in Europa, omdat het zijn wagens niet kan leveren. Meer dan twee derde van de motorvarianten zijn vandaag niet beschikbaar, omdat ze nog niet zijn toegelaten na de invoering van de nieuwe emissietest WLTP. Pas tegen eind dit jaar zou het volledige aanbod opnieuw verkrijgbaar zijn, meldt Audi.

De WLTP-test, voluit Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure, werd begin september ingevoerd. De controletest bepaalt de CO2-uitstoot, het bradstofverbruik en het elektrisch bereik van wagens.

Vertraging

Vooral de fabrieken van Ingolstadt en Neckersulm hebben last van de vertragingen. Volgens een woordvoerder van Audi vraagt de test een grotere flexibiliteit van de werknemers. De banden lopen trager in de fabriek of worden zelfs stilgelegd. Van zodra een motor WLTP-goedgekeurd is, moeten de werknemers dan weer rekening houden met extra shiften.

34
Audi
Vandaag zijn bij Audi maar 34 van de 100 motorvarianten leverbaar. Tegen het einde van het jaar zou het euvel opgelost moeten zijn.

Een aantal modellen wordt in afwachting van de toelating toch al geproduceerd, om nadien sneller leverbaar te zijn. Voor heel 2018 zou de productie bij Audi daarom uiteindelijk op een gelijkaardig niveau als vorig jaar moeten uitkomen, meldt de autoconstructeur.

Vandaag zijn bij Audi 34 motor-transmissie-varianten leverbaar, tegen het einde van het jaar moeten het er opnieuw zowat ruim 100 zijn.

Audi heeft ook een fabriek in Brussel, waar de autofabrikant zijn nieuwe elektrische SUV e-tron bouwt.

Volkswagen

Volkswagen meldde eerder al gelijkaardige problemen. Ook in België kunnen heel wat nieuwe Volkswagen-modellen nog niet geleverd worden. ‘Begin december zou alles klaar moeten zijn’, klinkt het bij de Belgische invoerder D’Ieteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud