Autofabriek VCST in Sint-Truiden wil 171 banen schrappen

VCST maakt in Sint-Truiden tandwielen en andere auto-onderdelen. ©Olivier Polet

VCST Industrial Products, dat tandwielen en andere auto-onderdelen maakt in Sint-Truiden, wil 171 van de 427 banen schrappen. Dat meldt het bedrijf.

De directies van VCST Industrial Products en dochter STC willen de activiteiten terugschroeven en inzetten op automatisering en digitalisering in de hoop ze weer winstgevend te maken. VCST en STC maken deel uit van de BMT Groep, die de Limburgse fabriek in 2016 overnam van de investeringsmaatschappij Gimv en andere aandeelhouders.

In een persbericht verwijst het bedrijf naar de afgenomen volumes omdat 'het traditionele wagenbezit aan het veranderen is'. De dalende volumes gekoppeld aan de evolutie van de elektrische aandrijftechnologie hebben een negatieve impact op de productie van tandwielen, luidt het. 

Kosten drukken

200.000
auto's
De automobielfederatie Febiac verwacht dat dit jaar in Belgiƫ bijna 200.000 nieuwe auto's minder ingeschreven worden dan vorig jaar.

Er zijn de jongste jaren al inspanningen geleverd om de kosten te drukken, zegt het bedrijf, maar die zijn niet voldoende. 'Om de toekomst op lange termijn te kunnen verzekeren, moeten we verder gaan en doortastende structurele maatregelen nemen', zegt plantmanager Didier Westphalen.

De procedure-Renault voor collectieve ontslagen is opgestart. Dat betekent dat directie en vakbonden gaan overleggen over de plannen. Dat kan enkele weken duren, zegt het bedrijf. 

Een derde minder verkoop

Er vallen meer klappen in de Belgische autosector. De automobielfederatie Febiac verwacht dat dit jaar in BelgiĆ« bijna 200.000 nieuwe auto's minder ingeschreven worden dan vorig jaar. Woensdagochtend kondigde ook D'Ieteren een reorganisatie aan, waarbij 211 banen op het spel staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud