Autoland Slovakije omarmt Jaguar Land Rover

Een autofabriek van Jaguar in het Britse Solihull ©Bloomberg

De dochter van het Indiase Tata Motors plant de bouw van een autofabriek in het westen van Slovakije. Dat land is nu al per inwoner de grootste autoconstructeur ter wereld.

Nergens ter wereld worden zo veel auto's gemaakt als in Slovakije, tenminste als de productie bekeken wordt in verhouding tot het aantal inwoners. 'The Slovak Spectator' schreef in maart van dit jaar dat er per 1.000 inwoners 183 auto's worden geassembleerd. Tsjechië komt op de tweede plaats, maar met 118 stuks wel op grote afstand.

En nu heeft dus ook de Britse luxeautobouwer Jaguar Land Rover concrete plannen om een fabriek in het land te openen. Jaguar twijfelde nog tussen Polen en Slovakije, maar koos toch voor de Slovaken. Tenminste: samen met de regering wordt nu een haalbaarheidsstudie gemaakt, een definitieve beslissing is er nog niet.

De geplande fabriek, die in 2018 operationeel zou moeten zijn, zou een capaciteit hebben van 300.000 auto's. En hoewel dat ruim twee derde is van het aantal auto's dat Jaguar vorig jaar verkocht, gaat het volgens Ralf Speth, de CEO van Jaguar Land Rover, om een uitbreiding van de activiteiten 'essentieel voor onze groei op lange termijn'.

Jaguar Land Rover, dat in 2008 in handen kwam van Tata Motors, is niet aan zijn eerste buitenlands experiment toe. In oktober vorig jaar ging een fabriek open in China met een capaciteit van 130.000 voertuigen en voor 2016 staat een vestiging in Brazilië in de steigers. Ook de Oostenrijkse divisie van Magna International zou wagens gaan bouwen voor Jaguar.

De huidige drie autobouwers in Slovakije - Kia Motors, PSA Peugeot Citroën en Volkswagen - assembleerden vorig jaar 973.370 wagens in het land, een daling met 14.348 tegenover 2013. Jaguar Land Rover zou dus de vierde constructeur in het land worden, de eerste luxewagenmaker. Al bouwt VW al de Audi Q7 in zijn fabriek in Bratislava.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud