Advertentie
Advertentie

Belg dieselt nog steeds gretig

©ANP

60 procent van de nieuwe auto's in België zijn nog steeds diesels. Dit ondanks een regeringsbeleid dat al jaren relatief 'dieselonvriendelijk' is.

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in België 288.824 nieuwe personenwagens ingeschreven, waar dat er in de eerste helft van 2014 287.824 waren. Dat blijkt maandag uit cijfers van automobielfederatie Febiac.

Bijna zes op de tien (59%) nieuwe personenwagens zijn  dieselauto's. Dieselwagens hebben hun aandeel sinds 2008 wel gestaag zien achteruitgaan. Toen beschikte 79 procent van de nieuw ingeschreven auto's over een zelfontbrander. Benzine is goed voor 38,8 procent en alternatieve brandstoffen moeten vrede hebben met een bescheiden 2,2 procent.

Dat de Belg moeilijk van diesel afkickt, is opmerkelijk. Opeenvolgende begrotingsmaatregelen hebben diesel immers relatief minder aantrekkelijk gemaakt. Zo verhoogde de regering-Michel bij de in juli beklonken taxshift de accijnzen op diesel, op termijn is het de bedoeling diesel even duur te maken als benzine.

Die ambitie is voorlopig geenszins bereikt, integendeel: in vergelijking met begin dit jaar is het prijsvoordeel van diesel ten opzichte van benzine weer verdubbeld van 10 naar 20 procent. 

©Tijd Multimedia

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud