netto

Belgische dieselprijs hoogste van Europa

De Belgische dieselprijs scheert hoge toppen. ©Photo News

De prijs van de diesel aan de Belgische pomp is momenteel de hoogste van alle 28 EU-lidstaten.

Diesel tanken in de Europese Unie is momenteel nergens duurder dan in België. Diesel kost deze week aan de Belgische pomp gemiddeld 1,61 euro per liter. Daarmee is België momenteel de duurste leerling van de klas, blijkt uit cijfers van de internationale wegtransportfederatie IRU.

Na België volgen Italië, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Die traditioneel dure diesellanden stonden tot voor kort meestal voor ons land in de ranking. 

Maar de Belgische dieselprijs is de voorbije jaren sterk gestegen. Een jaar geleden kostte een liter diesel in België volgens de cijfers van IRU iets minder dan 1,4 euro. 

©Mediafin

Cliquetsysteem

De forse prijsstijging wordt veroorzaakt door het cliquetsysteem dat de federale overheid in 2016 versneld invoerde. Dat systeem zet de helft van een prijsdaling van diesel om in een accijnsverhoging. Alleen al dit jaar kwam het cliquetsysteem acht keer in actie, wat telkens tot hogere prijzen leidde.

Sinds juli is het cliquetsysteem niet meer in werking omdat het plafond van verhogingen is bereikt. Maar de stijgende olieprijzen bleven de dieselprijs niettemin omhoogduwen. In oktober bereikte de Belgische dieselprijs een recordniveau rond de 1,63 euro per liter.

Nu de olieprijs aan het dalen is, zakt ook de dieselprijs in de Belgische tankstations de voorbije weken licht. Maar op 1 januari wordt een nieuwe indexering van de accijnzen op brandstof verwacht. 

Die accijnzen vormen sinds jaren dag een jackpot voor de overheid. Meer dan de helft van de dieselprijs stroomt via accijnzen en btw naar de federale overheid. Accijnzen op diesel en benzine leverden de Belgische begroting vorig jaar 5,5 miljard euro op, 800 miljoen euro meer dan in 2015.

Franse acties

Her en der leidt de dure brandstofprijs tot protesten. In Wallonië manifesteerden actievoerders vrijdagochtend op verschillende plaatsen tegen de hoge brandstofprijzen. Ze blokkeren de ingang van de raffinaderij Total Petrochemical in Feluy (Henegouwen), de opslagplaats van Proxifuel in Wierde (Namen) en de petroleumhavens van Sclessin en Wandre (beide in Luik). 

Het protest komt overgewaaid vanuit Frankrijk. Door de stijgende olieprijzen steeg de prijs van benzine daar op een jaar tijd met 15 procent en de prijs van diesel met 23 procent, al blijft de Franse diesel goedkoper dan in België.

Bovendien wil de regering van president Emmanuel Macron op 1 januari de accijnzen op diesel verhogen in de strijd tegen de klimaatverandering. Uit protest tegen de hoge overheidstaksen en die nieuwe plannen vindt in Frankrijk zaterdag een nationale actiedag plaats. Er worden (filter)blokkades en langzaamaanacties op meer dan 750 locaties verwacht.

De acties zijn het gevolg van een petitie die al meer dan 800.000 Fransen op een paar weken tijd hebben ondertekend. Naar aanleiding van het massale protest beslisten verschillende supermarktketens om in hun tankstations tijdelijk brandstof aan inkoopprijs te verkopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud