Belgische rechtbanken kunnen dieselgate vervolgen

©AFP

Belgische automobilisten die een Volkswagen kochten waarvan bleek dat geknoeid was met de emissiegegevens, kunnen de fabrikant vervolgen voor Belgische rechtbanken. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag geoordeeld.

In 2015 barstte het schandaal los rond de sjoemelsoftware bij Volkswagen die testresultaten vervalste - ook bekend als dieselgate. In Oostenrijk had de consumentenvereniging VKI een vordering ingesteld tegen de Duitse autofabrikant voor de schade die 574 Oostenrijkse consumenten door het schandaal hebben geleden. VKI stelt dat de waarde van de wagens lager lag dan de werkelijk betaalde prijs.

Bevoegdheid

Volkswagen betwistte de internationale bevoegdheid van de Oostenrijkse rechtbanken. Het Landesgericht Klagenfurt stapte daarop naar het EU-Hof om daarover duidelijkheid te scheppen. De rechters in Luxemburg stellen dat een fabrikant die zich schuldig maakt aan onrechtmatige manipulaties van wagens die in een andere lidstaat op de markt worden gebracht, daar kan worden gedagvaard.

Het Hof zegt dat als voertuigen door de fabrikant in een lidstaat onrechtmatig zijn voorzien van sjoemelsoftware, alvorens ze in een andere lidstaat worden gekocht, de plaats van de schade in de laatste lidstaat ligt. Hoewel de voertuigen vanaf de installatie van de software een gebrek vertoonden, oordelen de rechters dat de schade pas optreedt door de aankoop van het voertuig tegen een hogere prijs dan de werkelijke waarde ervan.

In heel Europa gesjoemeld

'VW heeft in heel Europa op dezelfde manier gesjoemeld en voor dezelfde vervuiling gezorgd, zonder onderscheid van het land waar het voertuig werd verkocht. VW was daarin een internationaal bedrijf. Als het er echter op aan komt verantwoording af te leggen voor illegale handelingen, wil VW alleen maar een Duits bedrijf zijn. Dieselgate is geen Duits probleem, het is een Europees probleem. Daarom moeten alle Europese consumenten gelijk behandeld worden en net als de Duitse consumenten een vergoeding krijgen', reageert Test-Aankoop.

Behalve dat consumenten Volkswagen kunnen aanklagen voor de rechtbank in hun eigen land, bevestigt deze uitspraak voor Test-Aankoop dat VW zich illegaal heeft gedragen door de installatie van het vernietigingsapparaat. 'Dit is de zoveelste juridische beslissing die VW ongelijk geeft. Onze groepsgedingen worden met de nieuwe uitspraak versterkt. Het is duidelijk dat het voor VW onvermijdelijk is alle getroffen consumenten te compenseren', stelt de consumentenorganisatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud