Benettons bieden 3 miljard euro voor schikking ramp met viaduct in Genua

De Morandi-brug die deel uitmaakt van de autosnelweg in Genua stortte in 2018 in. ©AFP

Het tolwegbedrijf Autostrade, gecontroleerd door de familie Benetton, biedt de Italiaanse overheid een schikking aan van 2,9 miljard euro om het geschil over de ingestorte brug in Genua te regelen.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte sprak dinsdag lovende woorden over de werkzaamheden aan een nieuw viaduct dat de ingestorte Morandi-brug in Genua moet vervangen. De brug stortte twee jaar geleden in, een ramp die het leven kostte aan 43 mensen.

Na de instorting werd meteen gewezen op het gebrekkige onderhoud van de installatie door eigenaar Autostrade per l'Italia. Dat tolwegbedrijf is voor 88 procent in handen van de concessiegroep Atlantia die gecontroleerd wordt door de Italiaanse miljardairsfamilie Benetton.

Die stelt nu een schikking van 2,9 miljard euro voor om juridische procedures over de brug te stoppen. Dat is bijna dubbel zoveel als de provisie die Atlantia vorig jaar aanlegde voor het geschil. De Italiaanse overheid reageerde nog niet op het voorstel dat ook 700 miljoen euro extra investeringen omvat.

Concessies

Autostrade staat al lang onder druk. De regerende Vijfsterrenbeweging heeft gedreigd alle autosnelwegconcessies van Autostrade af te pakken en stemde een wet om dat te kunnen doen. Atlantia werd ook onder druk gezet om een meerderheidsbelang in Autostrade af te staan. Daarvoor zijn het Italiaanse fonds F2i en de staatskas CDP in de running. 

3 miljard
Coronaschade
De Italiaanse concessiegroep Atlantia schat dat ze dit jaar 3 miljard euro aan inkomsten zal missen door minder weg- en vliegverkeer.

De tolweguitbater ziet zijn inkomsten zwaar terugvallen door de coronacrisis. Door de lockdown en het wegvallen van het toerisme is het wegverkeer fors verminderd. Atlantia, dat ook tolwegen in Spanje en Frankrijk bezit en luchthavens uitbaat, schat dat het omzetverlies dit jaar 3 miljard euro kan bedragen.

Om te vermijden dat Autostrade per l'Italia zelf instort, heeft Atlantia een borg van 900 miljoen euro aan het Italiaanse snelwegbedrijf toegekend.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud