Advertentie

Bentley lanceert de snelste SUV ter wereld

Bentley Bentayga ©Bentley

De topsnelheid is 301 kilometer per uur en daarmee is de Bentayga, de eerste SUV die het Britse luxemerk Bentley produceert, meteen de snelste ter wereld.

Bentley, een dochter van de Duitse Volkswagen-groep, heeft woensdagmorgen zijn langverwachte terreinwagen onthuld. De mastodont van 2.422 kilo (ruim twee keer zo zwaar als een gezinswagen) schiet in 4,1 seconden naar 100 kilometer per uur en heeft een topsnelheid van 301 kilometer per uur.

De Bentley Bentayga op maximumsnelheid

De auto zal voor het eerst te zien zijn op het Autosalon van Frankfurt, dat volgende week van start gaat. Bentley heeft ruim drie jaar aan de Bentayga gesleuteld: het is voor de eerste keer in de 97-jarige geschiedenis van het merk dat het een terreinwagen maakt. Puristen hebben de komst van de Bentayga met afschuw tegemoet gezien, omdat het DNA van Bentley geacht wordt te bestaan uit een combinatie van sportiviteit en luxe.

4.000 bestellingen

Maar vooral in Azië en het Midden-Oosten wordt er halsreikend naar de Bentayga uitgekeken. Bentley zegt ondertussen meer dan 4.000 bestellingen voor de Bentayga binnen te hebben en verwacht er in het eerste volledige productiejaar zo'n 3.500 te kunnen produceren. Dat moet ertoe leiden dat Volkwagen-dochter Bentley tegen 2018 minstens 15.000 auto's per jaar verkoopt. Vorig jaar verlieten 11.020 nieuwe Bentleys de showroom.

Kristallen glazen

Het interieur van de Bentayga is van alle mogelijke luxe voorzien. De SUV kan bovendien in hoge mate worden gepersonaliseerd door Bentley's huis-specialist Muliner. Die voorziet de Bentayga desgewenst van een wijnkoeler, porseleinen servies, kristallen glazen en opslagruimte voor droge voeding. Waarmee de passagier zich in de Bentayga volgens Bentley zowel in de Saudische woestijn als op Park Avenue in New York op zijn of haar gemak moet voelen.

Interieur Bentley Bentayga ©Bentley

De SUV van Bentley deelt het onderstel met de nieuwe Audi Q7, die sinds begin van dit jaar al op de markt is. De Bentley kreeg echter een volledig herwerkte versie van de 12-cilinder motor die 608 pk levert en in stadsverkeer gemiddeld 19,2 liter benzine verbruikt. Over een paar jaar komen er ook Bentayga's met een hybride-aandrijving. Bentley belooft zelfs een dieselmotor in de Bentayga te lepelen, waarmee het de eerste diesel-Bentley zou worden.

Prijs

Hoeveel de Bentayga in ons land gaat kosten, is nog niet bekend. In Duitsland staat de SUV vanaf 208.500 euro in de catalogus en is daarmee volgens Bentley ook de 'meest exclusieve SUV' op de markt. Als prijs maatgevend is voor de exclusiviteit wordt de Bentayga alleen afgetroefd door de Mercedes-Benz G AMG 65, die in België 280.115 euro kost. 

Rolls-Royce

De Bentley Bentayga is de eerste in een nieuw subsegment. Naast Bentley werken ook BMW-dochter Rolls-Royce en sportwagenmerken als Lamborghini (net als Bentley een onderdeel van de Volkswagen-stal) en Aston Martin aan super-SUV's. Maar op de meeste van die mastodonten is het nog een paar jaar wachten. De Rolls-Royce wordt onder de codenaam 'Cullinan' ontwikkeld en gaat op zijn vroegst in 2018 te krijgen zijn. Analisten verwachten dat deze auto minstens 400.000 euro zal kosten. 

De kofferbak van de Bentley Bentayga ©Bentley

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud