BMW beboet voor fraude met verkoopcijfers

BMW moet 18 miljoen dollar betalen wegens gesjoemel met zijn Amerikaanse verkoopcijfers. ©AFP

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft de Duitse autobouwer een schikkingsboete van 18 miljoen dollar opgelegd. BMW is beboet voor het kunstmatig oppoetsen van de verkopen om zo investeerders te verleiden.

Het Noord-Amerikaanse filiaal van de groep zou valse en misleidende informatie hebben gegeven bij de uitgifte van obligaties voor een totaalbedrag van 18 miljard dollar, stelt de SEC. Van 2015 tot 2019 vervalste BMW de verkoopcijfers.

De autobouwer maakte daarvoor gebruik van een reserve aan niet aangegeven voertuigverkopen, om zo de maandelijkse verkoopdoelen te behalen. De Duitse groep paste ook de verkopen aan die tussen 2015 en 2017 plaatsvonden.

'Bedrijven die gebruikmaken van de Amerikaanse markten voor kapitaalverhoging hebben de verplichting accurate informatie te leveren aan de investeerders', zegt de beurswaakhond. 'BMW misleidde investeerders over de Amerikaanse retailverkoopprestaties en de consumentenvraag naar BMW-voertuigen op de Amerikaanse markt, bij het ophalen van kapitaal in de VS.'

De SEC zegt in het persbericht dat BMW meewerkt aan het onderzoek. Met die samenwerking is rekening gehouden bij het opleggen van de straf.

De Duitse groep verklaart tevreden te zijn het dispuut te hebben geschikt. 'Een groot deel van de feiten vond meer dan drie jaar geleden plaats', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud