BMW en Toyota bouwen waterstofauto

Het samenwerkingsakkoord werd donderdag in Nagoya ondertekend - Foto Bloomberg ©Bloomberg

BMW en Toyota slaan de handen in elkaar om een auto te ontwerpen die op waterstof rijdt. De schone wagen, die zijn elektriciteit uit een brandstofcel haalt, moet tegen 2020 op de markt zijn.

De Duitse autoconstructeur en zijn Japanse concurrent sloten in juni 2012 een voorakkoord over strategische samenwerking op lange termijn op het vlak van duurzame mobiliteit. Nu hebben zij dat voorakkoord omgezet in bindende overeenkomsten. De twee gaan samenwerken aan vier projecten.

Het brandstofcelsysteem springt het meest in het oog. BMW en Toyota gaan hun technologieën inzake brandstofcellen delen en samen een volledig systeem ontwikkelen, dat ook een waterstoftank, motor en batterij zal omvatten. Ze zullen ook bepalen welke waterstofinfrastructuur nodig is om de wagen ingang te doen vinden.

Op veel kortere termijn gaan de twee constructeurs de haalbaarheid onderzoeken van een middelgrote sportwagen. Of daar iets in zit, moet eind dit jaar al duidelijk zijn. Ze willen ook samen ultralichte koetswerken ontwikkelen in nieuwe materialen, zoals versterkte composietmaterialen.

Tot slot gaan BMW en Toyota onderzoek doen naar de ontwikkeling van een lithium-luchtbatterij met een veel grotere opslagcapaciteit dan de huidige lithium-ion-batterijen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud