BMW in het rood door voorziening voor dreigende boete

BMW verwacht beterschap in de tweede jaarhelft. ©BELGAIMAGE

De omzet van de Duitse autobouwer ging lichtjes lager in het eerste kwartaal, ondanks een iets hoger aantal verkochte wagens.

BMW heeft in het eerste kwartaal van het jaar fors minder winst geboekt. De nettogroepswinst van de bouwer van premiumwagens nam een duik van 74 procent naar 588 miljoen euro, tegen 2,28 miljard een jaar eerder. De autotak van het concern, dat voorts geld verdient aan onder meer motoren en financiële diensten, ging zelfs in het rood: de bedrijfswinst (ebit) zakte van 1,88 miljard naar een tekort van 310 miljoen euro. 

Het resultaat werd vooral gedrukt door een voorziening van 1,4 miljard euro die de Duitse automaker aanlegde voor een mogelijke significante boete - BMW zelf noemt de kans daarop 'waarschijnlijk' - uit Brussel. Daarnaast kampte BMW bij het begin van dit jaar met prijsdruk, handelsspanningen en problemen met nieuwe Europese emissietesten. Ook de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling en de investeringen in de ombouw van het productieapparaat naar elektrische wagens wogen op de cijfers.

Uitstootkartel

Het autobedrijf uit München ligt onder een vergrootglas van de Europese Commissie omdat het kartelafspraken over uitstoottechnologie zou hebben gemaakt met zijn branchegenoten Volkswagen en Daimler. De exacte hoogte van de eventuele geldstraf is nog niet bekend. BMW waarschuwde eerder voor een forse impact op de resultaten in het eerste kwartaal vanwege de voorziening, maar zegt ook de aantijgingen met alle mogelijke juridische middelen te betwisten.

De kwartaalomzet viel bijna 1 procent terug tot een kleine 22,5 miljard euro. Nochtans is het aantal auto's dat het bedrijf in de meetperiode afleverde een fractie gestegen: het ging 0,1 procent hoger naar 605.333 stuks. Dat is een nieuw record voor de jaarstart, dat vooral te danken is aan de bijdrage van de Chinese alliantie BMW Brilliance Automotive.  

Besparingen

BMW verwacht met name in de tweede helft van dit jaar de prestaties te verbeteren. Op dat moment zijn tal van nieuwe modellen van de automaker beschikbaar. Voorts maakt BMW werk van verdere kostenbesparingen.

De automaker had in maart van dit jaar al aangekondigd dat hij 12 miljard euro kosten wil besparen. Die ingreep is volgens het bedrijf nodig in het licht van de extra investeringen op het gebied van elektrisch en autonoom rijden. Het onderzoek en ontwikkelingsbudget van BMW steeg met 8,4 procent tot 1,4 miljard euro.

De oplopende spanningen tussen de VS en China betekenen verder slecht nieuws voor onder meer BMW. Als Peking besluit om importtarieven op auto's uit de VS te verhogen van 15 naar 40 procent, kost dit de automaker mogelijk 600 miljoen euro per jaar. Samen met Daimler behoort BMW tot de grootste exporteurs van auto's van de VS naar China.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud