BMW vreest lagere winst door handelsoorlogen

Het hoofdkantoor van BMW in München. ©AFP

De Duitse autobouwer zegt dat hij zijn winstdoelstellingen dit jaar niet haalt door de strengere Europese verbruiksnormen en onzekerheden door internationale handelsconflicten.

Dat 2018 een moeilijk jaar zou worden, had BMW eerder al gezegd. Het bedrijf investeert een miljard euro in elektrische voertuigen en moet afrekenen met een negatieve impact van wisselkoersen van 0,5 tot 1 miljard euro. 

Maar nu zegt BMW dat het zijn winstdoel niet zal halen. Het gaat ervan uit dat de bedrijfswinst (ebit) van zijn autodivisie minstens 7 procent van de omzet zal bedragen. Voordien schoof de Beierse autobouwer de vork van 8 tot 10 procent naar voor. Het aandeel  ging tot 5,7 procent lager nadat om 13.15 uur een winstwaarschuwing werd uitgestuurd. 

In augustus hield BMW nog vol dat het de jaardoelstellingen zou halen. Maandag hadden analisten van Evercore ISI daar serieuze vraagtekens bij geplaatst.

WLTP

BMW haalt drie redenen aan waarom het de eerste doelstellingen niet haalt. De luxewagenbouwer paste als een van de eerste de strengere Europese WLTP-regels over het brandstofverbruik toe. De meeste andere fabrikanten hanteerden die pas later, waardoor BMW maandenlang veel minder gunstigere verbruikscijfers kon voorleggen. Dat bleek ook in ons land uit de inschrijvingscijfers van de maand augustus. Toen gingen de meeste grote automerken fors vooruit, terwijl BMW met moeite de verkoop kon stabiliseren.

Ook de handelsconflicten doen BMW pijn. 'Die maken de marktomstandigheden lastiger en leiden tot extra onzekerheid', klinkt het. Daardoor daalt de vraag en is er in verschillende markten prijsdruk. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud