Advertentie

BMW ziet voorsprong op Audi en Mercedes slinken

BMW-topman Norbert Reithofer bij een van de mooiste wagens van 2014: de hybride sportwagen i8 ©AFP

BMW behield vorig jaar zijn status van best verkopende premium-automerk, maar zag zijn voorsprong op concurrenten Audi en Mercedes-Benz wel kleiner worden. De sterkste groei was voor het merk met de ster.

De drie Duitse automerken voeren een verbeten strijd om de eerste plaats in het premiumsegment. Zowel Volkswagen -dochter  Audi als Mercedes-Benz, dat tot de Daimler-groep  behoort, willen tegen het einde van het decennium hun Beierse concurrent inhalen. Ze hebben daarvoor een groots modellenoffensief gelanceerd waarmee navenante marketinginspanningen gepaard gaan.

In 2014 bleef de rangschikking niettemin onveranderd: BMW bleef op kop; Audi kwam iets dichter maar blijft nummer 2; Mercedes kende de sterkste groei, maar moet zich nog steeds tevredenstellen met een derde plaats.

Samen zagen de drie autobouwers hun verkoop bijna 11 procent groeien, waarbij China de voornaamste groeimotor was. Dat laatste is niet verrassend aangezien China niet alleen het meest bevolkte land ter wereld is, maar tevens een uitgesproken groeiland en sinds 2009 ook de grootste automarkt ter wereld.

Vorig jaar werden 1.811.719 BMW’s aan de man of de vrouw gebracht, een toename van 9,5 procent. Een kwart van de extra verkoop is te danken aan de SUV X5, waarvan de derde generatie op de markt werd gebracht. Op een geografisch opsplitsing is het wachten, vermits de Beierse constructeur voorlopig alleen cijfers geeft voor BMW en Mini samen.

De verkoop van Audi schoot vorig jaar 10,5 procent hoger tot 1.741.100 wagens. De SUV-modellen en de A3-familie, die voortaan wereldwijd beschikbaar is, waren de sterkste groeiers. De best presterende markten waren het Verenigd Koninkrijk (+11,8%), de Verenigde Staten (+15,2%) en China (+17,7%).

Bij Mercedes-Benz waren het de compacte modellen, de nieuwe C-klasse en de S-klasse die de verkoop vooral aanzwengelden en 12,9 procent hoger stuwden tot 1.650.010 wagens. Opvallend is de sterke groei in Europa (+9,4%), China (+29,1%) en Japan (+14,4%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud