BMW zonder Peugeot verder in hybride wagens

De BMW i3 maakte vorig jaar in november zijn debuut in de VS - foto: Kevork Djansezian/AFP

BMW koopt PSA Peugeot Citroën uit in de joint venture voor de ontwikkeling van hybride wagens, auto’s die zowel een met een elektrische als een brandstofmotor aangedreven worden. De samenwerking heeft nog geen jaar standgehouden. De breuk komt er nadat GM een belang nam in de Franse autoproducent.

De Duitse producent van luxewagens neemt de 50 procent van PSA in BPCE over, zo meldt de Franse krant La Tribune dinsdag. De joint venture kwam pas vorig jaar in oktober tot stand. BPCE omvat een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in München en een productiesite in Mulhouse, waar 250 arbeiders tewerkgesteld zouden worden die vanaf 2015 jaarlijks 10.000 elektrische auto’s zouden produceren.

De activiteiten van BPCE , met name de productie van elektrische motoren en versnellingsbakken en elektrische onderdelen blijven bij BMW, zo verzekert de woordvoerster van BMW. ‘Het is nog niet beslist of dat ook wil zeggen dat de werknemers van de joint venture naar BMW verhuizen’, klinkt het. Einde juni kondigden BMW en PSA al aan dat ze de toekomst van BPCE zouden bekijken na de intrede van GM in het kapitaal van PSA.

BMW tekende nauwelijks een week na die aankondiging een principeovereenkomst met Toyota Motor Corp, de producent van de succesvolle hybride Prius, om samen te werken voor de ontwikkeling van brandstofcellen, lichte materialen en elektrische aandrijfsystemen. BMW verkocht het eerste halfjaar 8 procent meer auto’s, PSA moest een daling met liefst 15 procent slikken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud