Bonden Ford Genk botsen met Duitse politie

Foto Belga.

De vakbonden van Ford Genk zijn woensdagochtend met 5 bussen naar Keulen vertrokken om daar te proberen de fabriek van Ford lam te leggen. Die actie is uit de hand gelopen. De Duitse politie chargeerde tegen de vakbondsmensen en plaatste de hele groep onder arrest.

Donderdag vindt in Keulen de Europese ondernemingsraad van Ford plaats. De hoofdafgevaardigden van Ford Genk, die mee aan tafel zitten, zijn dinsdagavond al naar Duitsland afgereisd. Woensdag vergaderen ze de hele dag met hun collega's van andere fabrieken om de gevolgen van de Europese herstructurering te bespreken.

De andere Ford-werknemers uit Genk zouden postvatten aan de bedrijfspoort van de Keulse fabriek. Ze zouden hun Duitse collega's oproepen uit solidariteit het werk neer te leggen. Mocht dat niet lukken, zouden ze voldoende ophef maken om de directie duidelijk te maken dat ze de sluiting van de Genkse fabriek niet zomaar zullen laten voorbijgaan.

Volgens Duitse media gingen de zowat 250 Belgische Ford-arbeiders agressief te werk. Zij staken autobanden in brand en lieten voetzoekers ontploffen. Toen de fabrieksbrandweer wilde uitrukken en de poort opende, drongen de demonstranten het fabrieksterrein binnen. Daar werden ruiten ingegooid en vernielingen aangericht.

De Keulse politie stuurde daarop alle beschikbare mankrachten naar Niehl en zette ook een helikopter in. De Belgische demonstranten werden omsingeld en hun identiteit werd gecontroleerd. Volgens de politie hebben allen zich schuldig gemaakt aan ‘Hausfriedensbruch’, omdat ze een 'verboden toegang' hebben genegeerd.

De bonden willen de druk opdrijven op de onderhandelingen over het sociaal plan, die op 13 november in Genk van start gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud