Brussel verhoogt taks op bedrijfsparkings

Brussel zet in op het verminderen van het aantal parkeerplaatsen bij bedrijven. ©Photo News

De Brusselse regering gaat de reglementering voor parkings van bedrijven aanscherpen. De heffing die bedrijven ertoe moet aanzetten het aantal parkeerplaatsen voor personeel af te bouwen heeft onvoldoende effect.

Brussel probeert al jaren het gebruik van de auto voor woon-werkverkeer te verminderen. Dat doet het door het aantal parkeerplaatsen in kantoorgebouwen aan banden te leggen via quota. Bedrijven die boven dat quotum zitten, hebben de keuze de ‘overtollige’ plaatsen te schrappen, ze om te vormen tot publieke parkeerplaatsen of ze te delen met de buurt. Wie dat niet doet, moet een milieuboete betalen.

De milieuboetes zijn niet hoog genoeg om af te schrikken.
Alain Maron
Brussels minister van Leefmilieu (Ecolo)

Maar bedrijven blijken liever de boete te betalen dan de parkeerplaatsen voor hun werknemers op te geven of open te stellen voor buurtbewoners. De Brusselse minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) zegt dat dit jaar voor 52 procent van die ‘overtollige’ parkeerplaatsen een boete werd betaald. Dat leverde in totaal 923.242 euro op. Een kleine 5.500 bedrijfsparkings wordt als overtollig beschouwd.

De Brusselse regering gaat de reglementering aanscherpen tegen 2021. ‘De taks is niet hoog genoeg om af te schrikken’, zegt Maron. Concrete details wil hij niet geven. ‘Het is nog te vroeg voor praktische modaliteiten.’

In het Brusselse regeerakkoord staat wel duidelijk genoteerd dat de regering ‘de milieubelasting kan verhogen voor overtollige parkeerplaatsen die niet getransformeerd, verwijderd of gedeeld worden’.

Open ruimte

Het omvormen van een deel van de gesloten privékantoorparkings tot parkeerplaatsen voor de buurtbewoners is een van de speerpunten van de Brusselse regering om meer open ruimte te creëren. Brussel gaat tegen 2030 65.000 parkeerplaatsen langs de openbare weg, een kwart van het totaal, schrappen. Dat wil het Gewest compenseren door 20.000 extra plaatsen voor inwoners op privé- en publieke parkings, weg van de straat.

5.500
Bedrijfsparkingplaatsen
Een kleine 5.500 bedrijfsparkingplaatsen worden als overbodig beschouwd.

De taksen op kantoorparkings werden in 2014 ingevoerd. Bedrijven kregen een maximaal aantal parkeerplaatsen toegewezen volgens allerlei criteria, waaronder de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De parkeerplaatsen kregen jaarlijkse boetes van 250, 350 tot 450 euro. Het hoogste bedrag geldt voor de kantoren vlak bij grote treinstations zoals Brussel-Noord.

Die bedragen worden jaarlijks geïndexeerd en voor bestaande parkeerplaatsen wordt dat basisbedrag elk jaar met 10 procent opgetrokken. Het basistarief van 450 euro zit dus al boven 750 euro.

De Brusselse regering kondigde eerder ook al aan enkele achterpoortjes te sluiten. Sommige bedrijven huren parkeerplaatsen in openbare parkeergarages. Die worden voortaan meegeteld als parkeerplaatsen van het bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud