Canadese miljardair werpt reddingsboei naar Aston Martin

Lawrence Stroll leidt het Formule 1-raceteam Racing Point F1. ©Photo News

De noodlijdende Britse maker van luxewagens is gered. De nieuwe investeerder Lawrence Stroll en bestaande aandeelhouders pompen bijna 600 miljoen euro in de autobouwer. Het aandeel op de Londense beurs knalt met een vierde omhoog.

Stroll, de baas van het Formule 1-raceteam Racing Point F1, wint de strijd om het noodlijdende Aston Martin  van het Chinese Geely. De eigenaar van de automerken Lotus en Volvo wilde ook investeren in de favoriete auto van de geheime agent James Bond.

De miljardair Stroll telt 182 miljoen pond (216 miljoen euro) neer voor een belang van 16,7 procent. Daarnaast komt er 318 miljoen pond (379 miljoen euro) van bestaande grote aandeelhouders. Door de aandelenuitgifte hoeft Aston Martin de geplande obligatie-uitgifte voor 100 miljoen pond niet meer te doen. 

Aston Martin kan de extra middelen goed gebruiken. De autobouwer kampt met een tegenvallende verkoop en hoopt met de lancering van een nieuwe SUV het tij te keren. Voor het nieuwe model (DBX) heeft Aston Martin al 1.800 orders binnen.

Modekoning

Stroll, die voorzitter wordt van Aston Martin, beschikt over een vermogen van ruim 2 miljard euro. Hij vergaarde zijn rijkdom in de jaren 80 en 90 door de modemerken Ralph Lauren en Pierre Cardin te lanceren in Canada. Met zijn zakenpartner Silas Chou verwierf Stroll in de jaren 90 de merken Tommy Hilfiger en Michael Kors, die hij later verkocht. 

De nieuwe investeerder zal van Aston Martin een luxebedrijf maken, zegt CEO Andy Palmer. 'Met Stroll zal de dialoog in de raad van bestuurder verschuiven van automotive naar luxe.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud