Carglass doet afdeling carrosserie van de hand

Carglass wil focussen op het herstellen van autoruiten en verkoopt daarom zijn afdeling carrosserie. ©BELGAIMAGE

Belron, de groep boven de autoruitenhersteller Carglass, verkoopt zijn afdeling carrosserie aan de Nederlandse investeerder Standard Investment. De prijs van de transactie is niet bekend.

'Carglass herstelt, Carglass vervangt.' Het reclamedeuntje kent iedereen. Men denkt dan automatisch aan de autoruitenhersteller Carglass. Maar die vervangt niet alleen ruiten, maar heeft ook een afdeling carrosserie. Meer nog: het is de Belgische marktleider in reparaties van koetswerk en interieur met een netwerk van 17 locaties, 450 werknemers en een omzet van 50 miljoen euro. Carglass werd actief als carrossier na de overname van het netwerk van Care Carrosserie in 2016.

Maar die activiteit staat niet centraal in de strategie van Belron, dat wil focussen op het herstellen van autoruiten. Daarom verkoopt Belron de afdeling aan de Nederlandse investeerder Standard Investment. Die gaat de vennootschap herdopen tot AutoRepairGroup.be en alle banden (ligging van het hoofdkwartier, IT-systemen...) met Carglass en Belron doorknippen. Ter herinnering: Belron is een dochter (55%) van de autogroep D'Ieteren en het investeringsfonds Clayton, Dubilier & Rice.

Het is niet de eerste afdeling die Belron verkoopt. In Frankrijk trok de groep zich terug uit de herstellingen aan huis. In het Verenigd Koninkrijk werd AutoRestore verkocht.

450
werknemers
De verkochte afdeling carrosserie van Carglass telt 450 werknemers.

Standard Investment wil het netwerk van AutoRepairGroup.be uitbreiden en mikt op een groter marktaandeel in alle klantencategorieën in België. Het bedrijf is voorlopig alleen in ons land actief.

Het is de tweede Belgische deal van Standard Investment in de jongste twaalf maanden. In juni 2020 kocht het al de Luikse producent van medisch textiel ACE. 'Dat was ook een 'carve-out' uit een groter geheel (de Duitse plasticfoliemaker RKW, red.)', stelt investeringsmanager Alain Biebuyck. Standard Investment bestaat sinds 2004 en bezit 14 bedrijven, goed voor een totale omzet van 800 miljoen euro.

Coronatik

Belron had in 2020 geen makkelijk jaar. De coronacrisis gaf het bedrijf een tik. Mensen reden minder met de wagen, dus was er minder schade aan de autoruiten. Maar de groep kon de omzetdaling compenseren door kostenbesparingen.

Bovendien moeten bij de herstelling van autoruiten almaar meer sensoren opnieuw worden gekalibreerd, wat Belron extra inkomsten oplevert. Daardoor kon de Carglass-moeder haar winst voor belastingen vorig jaar met 48 procent opkrikken naar 366 miljoen euro.

Belron ging vorige maand meer dan 2 miljard euro verse schulden aan in de VS en Europa. Een flink deel van dat geld zal in de vorm van een superdividend naar D'Ieteren en Clayton, Dubilier & Rice vloeien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud