Carglass verwent D'Ieteren

Carglass ©Emy Elleboog

Belron, bekend van het merk Carglass, gaat 400 miljoen euro ophalen via een termijnlening. De opbrengst wordt als dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. D'Ieteren krijgt daarvan 220 miljoen.

De andere aandeelhouder, de Amerikaanse private-equitygroep Clayton, Dubilier & Rice, ontvangt 160 miljoen. Het management van de Belgische holding D'Ieteren  20 miljoen.

Belron is operationeel sterk bezig, zegt D'Ieteren, dat 55 procent van Belron in handen heeft. Sinds de herfinanciering een jaar geleden daalde de netto financiële schuldgraad met één keer de brutobedrijfswinst (ebitda) tot 3,18. Met de nieuwe transactie zal ze stijgen tot 4,22 keer de ebitda.

Belron is een van de grootste spelers ter wereld in de herstelling en vervanging van autoruiten. Het telt tien merken, waaronder Carglass en Autoglass. Vorig jaar boekte het een omzet van 3,5 miljard euro en een bedrijfswinst van 190 miljoen euro.

Goudhaantje

Voor D'Ieteren is Belron een goudhaantje. Een jaar geleden verkocht de holding 40 procent van de ruitenhersteller aan Clayton, Dubilier & Rice voor 620 miljoen euro. Voor de verkoop kreeg D'Ieteren van Belron nog 427 miljoen euro dividend uitgekeerd. Nu casht het opnieuw 220 miljoen euro.

D'Ieteren is ook eigenaar van D'Ieteren Auto, dat voertuigen van Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha verdeelt. Het is de grootste autoverdeler van België met een marktaandeel van 21 procent. De omzet van die divisie bedroeg vorig jaar 3,3 miljard euro. De bedrijfswinst 86 miljoen.

De derde divisie is de iconische schriftjesmaker Moleskine. Die boekte vorig jaar een omzet van 155 miljoen en een winst van 25 miljoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud