CEO D'Ieteren: 'We zijn goed bezig'

Axel Miller, de CEO van D'Ieteren. ©Photo News

De holding D'Ieteren overtreft zelfs haar verhoogde winstprognoses. De autoverkoop, de autoruithersteller Carglass en de schriftjesmaker Moleskine groeien sterk.

D'Ieteren  heeft een uitstekend jaar achter de rug. De Brusselse holding zag haar omzet 6,9 procent groeien naar 7,4 miljard euro. Het vergelijkbare aangepaste bedrijfsresultaat voor belastingen steeg 15,8 procent naar 226 miljoen euro. 

D'Ieteren overtrof daarmee de verhoogde winstprognose die het bedrijf vorige zomer uitstuurde. Het Brusselse bedrijf verhoogde toen zijn winstprognoses voor 2018 van '5 à 10 procent' naar 10 à 15 procent. 'Wij zijn goed bezig', besloot CEO Axel Miller woensdagavond. 

Moleskine herleeft

Alle drie de activiteiten van de groep gingen vooruit. De verkoop van auto's van de Volkswagen-groep steeg amper (+3,2%), maar zorgde wel voor een vijfde meer aangepaste winst (121,7 miljoen euro).

Wij zijn goed bezig.
Axel Miller
CEO D’Ieteren

D'Ieteren plukt de vruchten van de populariteit van de SUV, waarvan het bedrijf 38 procent meer exemplaren verkocht dan in 2017. Het bedrijf zag zijn marktaandeel in België voor het eerst sinds 2013 opnieuw stijgen. Alleen Audi scoorde slecht door vertragingen wegens de nieuwe Europese uitstoottest WLTP. 

De 'aangepaste' winst die D'Ieteren haalt uit zijn aandeel van 58 procent in Belron (bekend van het merk Carglass), steeg een tiende tot 90,3 miljoen euro. De autoruithersteller groeide vooral in de VS. In Europa viel de groei lager uit. Belron verkocht zijn activiteiten in 'moeilijke landen' als Turkije en Rusland aan franchisenemers. 

1
Dividend
De aandeelhouders van D'Ieteren krijgen een dividend van 1 euro.

Ook het grote zorgenkind Moleskine komt op toerental. D'Ieteren nam de Italiaanse schriftjesmaker in 2016 over, maar beleefde daar aanvankelijk weinig plezier aan door de kwakkelende onlineverkoop. Vorig jaar steeg het bedrijfsresultaat van Moleskine met een kwart tot 18,9 miljoen euro. De groei was vooral te danken aan een uitstekende B2B-verkoop aan bedrijven, terwijl de boekjesverkoop in de winkels amper groeide. 

Gelukkige slaper

D'Ieteren rekent ook voor 2019 op een tweecijferige groei van het aangepaste bedrijfsresultaat. De aandeelhouders krijgen een gewoon dividend van 1 euro uitgekeerd, 5 cent meer dan voor 2017. Toen betaalde D'Ieteren ook een bijzonder dividend na de verkoop van zijn aandeel van 40 procent in Belron.

'Aangepast'

D'Ieteren cashte een jaar geleden fors op Belron (Carglass) door 40 procent te verkopen. Het gevolg is dat de holding in 2018 slechts één maand 95 procent van de autobeglazer controleerde, tegenover 12 maanden in 2017. De overige 11 maanden is de controle gezakt naar 58 procent. Met de 'aangepaste' winst herberekent D'Ieteren de winst alsof het kleinere belang al vanaf 2017 gold, om de cijfers vergelijkbaar te maken.

Door die verkoop zit D'Ieteren op een berg cash van 1,142 miljard euro. Miller omschreef die berg eufemistisch als 'un peu de liquidité', met dien verstande dat het bedrijf ook bijna 2 miljard schulden heeft. De CEO toont zich niet gehaast om het geld te spenderen.

'Onze investeringsvereisten zijn duidelijk en strikt', zei hij. 'In de wereld van vandaag zit enorm veel geld. De mogelijkheid voor investeringen met een interessant rendement zijn beperkt. Als voormalig bankier ken ik de risico's. De situatie doet ons denken aan de periode 2005-2006. Maar we zijn een bedrijf van 200 jaar oud en kennen de waarde van tijd. Ik sta elke dag gelukkig op en ga elke dag gelukkig slapen. Maar we zullen niet twijfelen als er een goede opportuniteit opduikt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud