CEO zaait onrust over toekomst Volvo Gent

Een Volvo V60 op het Brusselse autosalon - Foto Emy Elleboog ©Emy Elleboog

De Zweedse autobouwer Volvo, die in handen is van het Chinese Geely, bekijkt de uitvoer vanuit China naar de VS en Europa. Dat heeft CEO Håkan Samuelsson gezegd in de marge van het autosalon in Detroit.

Zo’n uitvoer zou slecht nieuws zijn voor de Volvo-fabrieken in Zweden en Gent, die momenteel de VS en Europa beleveren, en die dan zware interne concurrentie zouden krijgen van Chinese zustervestigingen. Bij Volvo Gent werken 5.000 mensen.

Tot nu was Volvo’s officiële discours dat de auto’s uit de Chinese fabrieken enkel bestemd waren voor de Chinese markt. Voor het eerst wordt bevestigd dat de Chinese productie op termijn ook elders kan worden verkocht. ‘Er is evenwel nog niets beslist’, benadrukt woordvoerder Stefan Elfström.

‘We zullen discussies moeten voeren en mensen moeten overtuigen als we premiumauto’s uit China uitvoeren’, stelde Samuelsson in Detroit. Geely liet eerder al uitschijnen auto’s die het samen met Volvo ontwikkelt naar de VS te willen exporteren vanaf 2016.

‘De komst van Chinese Volvo’s is nog niet meteen aan de orde’, reageert de vakbond BBTK, die erop wijst dat de Chinese fabriek in Chengdu pas is opgestart. ‘Als ze erin slagen auto’s van een bepaalde kwaliteit te bouwen, dan is het misschien wel een mogelijkheid’, erkent BBTK-vakbondsman Peter De Sutter. ’Of het realiteit wordt, is een andere kwestie. De vraag is of de wereld zit te wachten op auto's uit China.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud