China dreigt met taks op Europese luxewagens

Het logo van Mercedes in de Verboden Stad in Beijing, bij de voorstelling van de nieuwe S-klasse - Foto Reuters ©REUTERS

China drijft de confrontatie met Europa over de invoerheffingen op zonnepanelen verder op. Het land bestudeert nu een heffing op Europese luxewagens. Chinese automakers klagen dat de Europese constructeurs met verlies kunnen verkopen in het land dankzij subsidies.

Dat schrijft de Franse zakenkrant Les Echos op basis van verscheidene Europese bronnen.

Het is een nieuwe stap in de oplopende discussie tussen handelspartners China en Europa over invoerheffingen op wederzijdse exportproducten. Europa gaf het startschot met een nakende antidumpingheffing op zonnepanelen van Chinese makelij. China sloeg al terug met een onderzoek naar de invoer van Europese wijnen.

Daar komen nu ook luxewagens uit Europa bij. Volgens Les Echos hebben lokale spelers bij het Chinese ministerie van Handel een klacht ingediend tegen Europese autobouwers. De klacht zou wagens met een cylinderinhoud van 2 liter of meer viseren, zeg maar het luxesegment. En dan komen vooral Duitse constructeurs zoals BMW, Mercedes en Audi in het vizier. Zij zouden, volgens een klacht van Chinese concurrenten, Europese subsidies gebruiken om hun modellen onder de prijs op de markt te brengen.

Officiële commentaar van de Chinese overheid is er voorlopig niet. Maar de staatskrant People's Daily schrijft dat China nog heel wat kaarten achter de hand heeft in zijn dispuut met de Europese instanties. Dat suggereert dat het land ook andere Europese producten gaat viseren met importheffingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud