China stuwt Duitse luxeauto's naar record

Zwarte Audi's van Chinese topambtenaren tijdens het congres van de communistische partij in november - foto: How Hwee Young ©EPA

De drie Duitse luxemerken gaan 2012 afsluiten met een stevige groei, zelfs met recordcijfers, dankzij de ‘boomende’ Chinese en Amerikaanse markten. Dat is na de novembercijfers duidelijk. Een schril contrast met Opel dat weer een fabriek sluit.

Audi pocht dat het na elf maanden al meer auto’s heeft verkocht dan in heel 2011. Bij BMW klinkt het ‘dat een nieuw record halen in 2012 nog steeds haalbaar is'. Ook Mercedes-Benz gelooft dat dit jaar nog beter wordt dan 2011.

Van de drie is en blijft de BMW-groep dit en allicht ook volgend jaar de grootste, Audi zal de sterkste groei kunnen voorleggen over heel 2012. Mercedez-Benz ziet daardoor de achterstand met zijn twee rivalen weer iets groter worden.

Vorige maand deed BMW er een fenomenale 23 procent bij en dat heeft alles te maken met de verkoopsexplosie in China (+62%) en de Verenigde Staten (+39%). Na elf maanden staat de groep op 1,66 miljoen stuks (+10,1), het merk op 1,39 miljoen (+10,9%).

Als merk ziet het er naar uit dat Audi volgend jaar BMW overvleugelt. In november groeide het met 10,9 procent en na elf maanden staat de teller op 1,34 miljoen auto’s (+12,7%), nog maar 50.000 minder dan die uit Beieren. In Vorst maakt Audi de A1.

Mercedes-Benz steeg 5,7 procent in november. Dat is iets meer dan de groei na elf maanden (+5,1%) tot 1,19 miljoen auto’s. Mercedes was de enige van de drie die terrein verloor in China (-6,6%), al is er daar nog vooruitgang na elf maanden (+4,2%).

Opvallend is ook dat Audi op de zieke Europese markt maar 1,9% verloor en na elf maanden nog 3,5 procent groei overhoudt. Mercedes won zelfs 3,0 procent en staat gecumuleerd op +1,0 procent. BMW ging 9,9 procent hoger en heeft na elf maanden een plus van 1,5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud