Chinees BAIC koopt 5% van Mercedes-bouwer Daimler

China is al geruime tijd met afstand de belangrijkste afzetmarkt voor Mercedes-Benz. ©REUTERS

Het Chinese staatsbedrijf heeft inmiddels 2,5 procent van het Duitse concern in handen en het kooprecht op nog eens 2,5 procent.

Het belang dat BAIC opbouwt in Daimler  is goed voor ongeveer 2,5 miljard euro. BAIC is de tweede grote Chinese aandeelhouder van Daimler: Volvo-eigenaar Geely is met een belang van 9,7 procent de grootste individuele aandeelhouder van het Duitse industriële icoon.

Daimler bouwt al meer dan vijftien jaar Mercedessen in China via een joint-venture met BAIC. Daar rollen inmiddels bijna 500.000 Mercedessen per jaar van de band. Daimler heeft nu nog een belang van 49 procent in die joint-venture, maar eind vorig jaar werd duidelijk dat het bedrijf uit Stuttgart zijn belang wil verhogen tot 65 procent. Daimler heeft al een belang van 9,6 procent in BAIC.

BAIC is een belangrijke partner voor buitenlandse autobedrijven in China. Het voormalige staatsbedrijf heeft tal van joint-ventures gesloten waardoor onder meer Hyundai en Daimler auto’s in China kunnen produceren. Hoewel het concern al geruime tijd een notering op de beurs van Hong Kong heeft, is de Chinese overheid met een belang van bijna 43 procent nog altijd alomtegenwoordig.

Belangrijkste afzetmarkt

Net als voor de andere twee Duitse premiummerken, Volkswagen-dochter Audi en BMW, is China met afstand de belangrijkste afzetmarkt voor nieuwe auto’s. Terwijl de groei van de wereldwijde verkoop van Mercedes-Benz vorig jaar stilviel tot een povere 1 procent, schoot de verkoop in China met 11 procent de hoogte in.

China alleen is inmiddels goed voor 30 procent van de wereldwijde verkoop van Mercedes-Benz. En van de bijna 660.000 auto’s die het merk vorig jaar in China verkocht, werd 70 procent door de lokale joint-venture met BAIC gemaakt. Ondertussen wordt voor 1,9 miljard euro een nieuwe fabriek in de buurt van Peking opgetrokken, vooral om de verwachte groei van de verkoop van elektrische Mercedessen op te vangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud