Advertentie

Chiptekort legt Volvo Car Gent opnieuw drie dagen plat

©BELGA

Door een gebrek aan chips kan de fabriek van Volvo Car in Gent komende week drie dagen niet produceren. Zowat 5.000 arbeiders worden maandag, donderdag en vrijdag tijdelijk werkloos.

De rush op chips sleept al maanden aan. Toen corona vorig jaar plots toesloeg, schroefden veel fabrikanten hun productie terug. Nu de vraag met een rotsnelheid herstelt, kunnen ze niet meer volgen. De sector van de chipbakkers waarschuwde al dat de schaarste nog jaren kan duren.

De fabriek in Gent heeft in de eerste helft van dit jaar al vijf dagen niet kunnen draaien door de stokkende aanvoer van chips, essentieel voor de assemblage van hoogtechnologische auto's. Op een totaal van ruim 6.000 zitten zowat 5.000 personeelsleden komende week drie dagen thuis.

Dit is een mondiaal probleem en wij zijn maar een van de spelers die hinder ondervinden.
Barbara Blomme
Woordvoerster Volvo Gent

'Dat is geen goed nieuws', zegt woordvoerster Barbara Blomme. De productie van gemiddeld 1.000 auto's per dag valt opnieuw dagen stil. 'Maar wij zijn niet de enige. Dit is een mondiaal probleem en wij zijn maar een van de spelers die hinder ondervinden.' Ook in andere fabrieken van Volvo Cars worden de productie en de arbeidsorganisatie aangepast om de schaarse beschikbare chips zo efficiƫnt mogelijk in te bouwen.

Elektrische wagens

In Gent rollen elektrische en hoogtechnologische wagens, zoals de XC40, van de band. Die hebben nog meer chips nodig dan klassieke voertuigen. 'In onze elektrische modellen zitten inderdaad zeer veel van die componenten', zegt Blomme. 'In een gemiddelde auto zitten minstens honderd microchips. In een elektrische auto loopt dat op.'

Ook andere Belgische fabrieken kampen al maanden met problemen door het wereldwijde tekort aan semiconductoren. Bij Volvo Trucks moest de band stilgelegd worden en ook in de Brusselse fabriek van de Duitse luxewagenbouwer Audi moest de productie al een paar keer worden onderbroken.

Bij Audi Brussels is het nu zomervakantie, zegt Peter D'hoore, de woordvoerder van de fabriek. De band begint zoals gepland op 23 augustus weer te draaien, na drie weken vakantie. Audi verwacht dat de chipbevoorrading in het derde kwartaal nog 'volatiel en gespannen' zal zijn en productieproblemen worden niet uitgesloten. 'De toestand wordt van dag tot dag bekeken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud