Advertentie

'Chiptekort zadelt automakers op met 210 miljard omzetverlies'

©jonas lampens

Door het aanhoudende chiptekort verwacht het onderzoeksbureau AlixPartners dit jaar een groter dan verwacht omzetverlies voor de autosector. Wereldwijd kunnen zo'n 8 miljoen auto's minder worden gemaakt.

Het al maanden aanhoudende chiptekort kost de automakers wereldwijd dit jaar fors meer omzet dan eerder werd gedacht. Ze zijn volgens kenners door hun voorraad van halfgeleiders heen, waardoor de autoverkoop er de komende tijd nog meer onder lijdt, zegt het Amerikaanse AlixPartners.

Dat onderzoeks- en adviesbureau becijferde het omzetverlies voor dit jaar op 210 miljard dollar. De voorspelling was in mei nog 110 miljard dollar en eind januari was sprake van 'maar' 61 miljard dollar omzetverlies. ‘Het vat is leeg. Er valt niets meer uit te halen’, zegt AlixPartners-directeur Dan Hearsch.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers lijkt het erop dat wereldwijd 7,7 miljoen auto's minder kunnen worden geproduceerd. Die raming stond vier maanden geleden op 3,9 miljoen.

Chips zijn voor een moderne auto even essentieel als wielen en een stuur. Ze zijn nodig om een airco te doen werken, ruitenwissers te activeren als het regent, lichten te laten branden als het donker wordt en een (elektro)motor te laten draaien. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud