Advertentie
Advertentie

D'Ieteren-aandeelhouders doen mond niet open

Twee iconische oldtimers uit de D'Ieteren Gallery: een VW-busje en een Kever - Foto Dries Luyten

Wie had gedacht dat de aandeelhouders van D'Ieteren de algemene vergadering zouden aangrijpen om kritische vragen te stellen - onder meer over de benoeming van Axel Miller tot CEO - was er aan voor de moeite. Welgeteld een aandeelhouder plaatste een voorzichtige kritische noot.

Het kader waarin de jaarlijkse algemene vergadering plaatsvond, mocht er wel zijn: de D'Ieteren Gallery. Het private automuseum van D'Ieteren geeft volgens voorzitter Roland D'Ieteren perfect 'de 208-jarige geschiedenis' van de groep weer.

In de loop der jaren heeft D'Ieteren heel wat crisissen doorstaan en obstakels overwonnen, zei de 70-jarige voorzitter. Ook in 2012 had de autodienstengroep het moeilijker, weliswaar na twee recordjaren. De twee hoofdactiviteiten - de distributie van wagens van de VW-groep en voertuigbeglazing - werden getroffen door de zwakke conjunctuur en - in het geval van Belron - ook door ongunstige weersomstandigheden. Roland D'Ieteren blijft echter vertrouwen in de 'flexibiliteit' van de groep en gelooft er vast in dat die weer zal kunnen aanknopen met groei.

Op de algemene vergadering waren 128 aandeelhouders aanwezig of vertegenwoordigd. Maar eigenlijk was het vooral dat laatste, want slechts een handvol was effectief komen opdagen. Ook aanwezig was Axel Miller, die vanaf augustus CEO wordt en dan het roer overneemt van Jean-Pierre Bizet. Hij nam echter geen enkele keer het woord. Bizet zelf moest verstek geven, omdat hij begin deze week een dringende oogoperatie onderging. In zijn plaats lichtte financieel directeur Benoît Ghiot de gang van zaken in 2012 toe.

Bizet

Over de machtswissel zei Roland D'Ieteren dat de zoektocht naar een opvolger voor Bizet, die in februari 65 is geworden, sneller dan verwacht kon worden afgerond. 'Axel Miller heeft veel ervaring in het leiden van een bedrijf en kent de groep zeer goed. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij er zal in slagen waarde op lange termijn te scheppen voor alle aandeelhouders', klonk het zalvend.

Voorzitter D'Ieteren had ook woorden van lof voor Jean-Pierre Bizet die hij 'zeer hartelijk' dankte en feliciteerde 'voor de kwaliteit van zijn werk'. Onder Bizet groeide de autodistributie, werd het belang in Belron fors verhoogd en werd de autoverhuurtak (Avis Europe) gesaneerd en vervolgens verkocht. 'Jean-Pierre Bizet laat een groep na in blakende gezondheid, met een grote capaciteit om te investeren', besloot hij.

Zoals steeds bij D'Ieteren werden alle agendapunten moeiteloos goedgekeurd. Dat is niet verwonderlijk want de twee familieholdings Groep Nayarit en Groep SPDG hebben samen 60,66 procent in handen. De meeste tegenstemmen rezen bij de herbenoeming van twee bestuurders: Christine Blondel (professor aan het INSEAD) en Alain Philippson (voorzitter van Bank Degroof). Maar noch over 2012, noch over de benoeming van Axel Miller, noch over bepaalde agendapunten werden vragen gesteld.

Boodschap

Pas helemaal op het einde van de vergadering durfde een jarenlange aandeelhouder het aan een 'persoonlijke boodschap' te formuleren. Daarin betuigde hij eer aan Jean-Pierre Bizet voor de manier waarop hij D'Ieteren tien jaar lang leidde en ook via road shows de aandacht op de Belgische groep wist te vestigen in het buitenland.

Met de keuze van Axel Miller bleek hij echter niet zo gelukkig, al betoogde hij dat hij de keuze van de raad van bestuur wil respecteren. In omzwachtelde termen verwees hij naar 'bepaalde fouten' die Miller in het verleden heeft begaan, fouten waarmee hij echter niet voor altijd mag worden belast. De man wees ook op de jarenlange band tussen Miller en de familie D'Ieteren: 'HIj heeft wellicht geholpen om bepaalde aandeelhoudersstructuren vast te leggen.' Als loyale aandeelhouder deed hij een oproep tot het personeel om de nieuwe CEO te steunen. 'Ik wens hen cohesie en welslagen toe.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud