D'Ieteren beloont beleggers met fors hoger dividend

© Lieven Van Assche

De Elsense holding trekt haar dividend op van 1 naar 1,35 euro per aandeel na een jaar waarbij D'Ieteren zichzelf dankzij stevige besparingen en het kroonjuweel Belron op de been wist te houden.

Belron, waarin D'Ieteren een belang van 54 procent heeft, is in ons land vooral bekend van het autoruitenherstelbedrijf Carglass. Dat zag in het coronajaar 2020 de omzetval beperkt blijven tot 7,8 procent. Auto’s reden minder kilometers en liepen daardoor ook minder schade aan hun ruiten op.

De omzetdaling werd echter ruimschoots gecompenseerd door kostenbesparingen en het feit dat bij steeds meer autoruiten ook allerlei sensoren (van regensensoren tot verkeersbordencamera’s) opnieuw moeten worden geconfigureerd als de voorruit vervangen wordt. Voor Belron is dat een zeer lucratieve bezigheid. De winst voor belastingen steeg met 48 procent tot 366 miljoen euro.

Ook de traditionele kernactiviteit van D’Ieteren, de import en verkoop van auto’s van vooral de Volkswagen Groep (VW, Audi, Skoda, Porsche, Lamborghini) bleef onder de streep rendabel. Het aantal geleverde auto’s zakte met 19 procent, maar dankzij drastische besparingen in marketinguitgaven en een versneld uitgevoerde herstructurering bleef er voor belasting nog een winst van 52 miljoen euro over, tegenover 122 miljoen euro in 2019.

Moleskine

De schriftjesdochter Moleskine was al voor de coronacrisis een zorgenkind en die status werd vorig jaar nog maar eens extra bevestigd. Dat het merk qua omzet in het niets valt bij de andere twee divisies, is in deze een geluk bij een ongeluk. De omzet kelderde met 37 procent tot 102 miljoen euro. Treinstations en luchthavens zijn in normale omstandigheden ideale verkoopplekken voor de premium opschrijfboekjes, maar daar bleef het vorig jaar grotendeels stil.

De schriftjesdochter Moleskine was al voor de coronacrisis een zorgenkind van D'Ieteren en die status werd vorig jaar nog maar eens extra bevestigd.

De hele verkoop via winkels stortte met 64 procent in. Dat kon maar zeer gedeeltelijk worden gecompenseerd door onlineverkoop, die bij Moleskine nog altijd in de kinderschoenen staat. Dankzij stevige kostenbesparingen, waaronder de sluiting van 18 van de 77 Moleskine-winkels, kon D’Ieteren het bloeden wel enigszins stelpen. Van het verlies voor belasting van 93 miljoen euro in 2019 bleef vorig jaar nog 35,4 miljoen euro over. Halverwege vorig jaar schreef D’Ieteren wel nog eens 20 miljoen extra af op zijn luxeaankoop uit 2016.

Voor de hele groep leverde dat een aangepaste winst voor belastingen op van 332 miljoen euro, 11 procent meer dan vorig jaar. Netto blijft er een aangepaste winst over van 232 miljoen euro, bijna 10 procent hoger dan in 2019.

Stijging dividend

Het aandeleninkoopprogramma dat vorig jaar na het begin van de coronacrisis on hold werd gezet, blijft voorlopig ook dit jaar nog in de frigo. Beleggers worden wel beloond met een stevige stijging van het dividend van 1 naar 1,35 euro per aandeel.

Door de verkoop van een stevige brok Belron en zijn belang in de autoverhuurder Avis Europe zit D'Ieteren nog altijd op een enorme bulk cash. Eind 2020 was dat 1,45 miljard euro. D'Ieteren-CEO Francis Deprez hield vorig jaar in volle crisis de hand stevig op de knip, maar ziet ondertussen wel 'meer prooien, maar de markt is er bepaald niet goedkoper op geworden'.

Voor dit jaar verwacht Deprez ondanks alle onzekerheid door de coronacrisis dat de aangepaste geconsolideerde winst voor belastingen van 332 miljoen euro vorig jaar met 'minstens 25 procent' zal stijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud