D'Ieteren brengt autohandel onder in dochterbedrijf

©Jonas Roosens

D'Ieteren wil zijn auto-distributie en retailactiviteit D'Ieteren Auto onderbrengen in een aparte dochterfirma. Dat lijkt de deur open te zetten voor een gedeeltelijke verkoop.

De beursgenoteerde groep D’Ieteren  kondigt donderdagavond grote machinaties aan rond zijn autotak D’Ieteren Auto. Het Brusselse bedrijf wil zijn historische activiteit, die momenteel ondergebracht is binnen de nv D’Ieteren, onderbrengen in een dochteronderneming.

In een eerste stap wil D'Ieteren zijn distibutie- en retailactiviteiten in een dochter steken, zodat D'Ieteren Auto een zuster wordt van de autoglashersteller Belron (Carglass), de schriftjesmaker Moleskine en de vastgoedtak D'Ieteren Immo. 

Alles wijst erop dat D'Ieteren zijn autotak door de reorganisatie klaar maakt voor een verkoop of een beursgang

In een tweede stap 'overweegt' D'Ieteren Auto om zijn autogarages (D’Ieteren Car Centers genaamd) in het Brusselse gewest, de Porsche Centres in Brussel en Antwerpen en EDI, zijn nieuwe herlaadaanbod voor elektrische voertuigen, eveneens onder te brengen in dochterondernemingen. De nieuwe dochterondernemingen, die tegen 1 januari 2021 opgericht moeten zijn, zouden voor 100 procent eigendom zijn van de nieuw opgerichte dochteronderneming D’Ieteren Auto. De andere garages van D'Ieteren, onder meer in Antwerpen, vallen blijkbaar buiten de plannen.

Groei

'Dit nieuwe structuurvoorstel bevestigt het verlangen van de groep D’Ieteren om D’Ieteren Auto te begeleiden op weg naar groei en ontwikkeling door samen een langetermijnstrategie te volgen', zegt de extreem discrete voorzitter Nicolas D'Ieteren in een zeldzaam citaat.

1 miljard
Cash
Het bedrijf zit op een cashberg van 1 miljard euro, die het wil aanwenden voor een grote overname.

Maar alles wijst erop dat D'Ieteren zijn autotak door de reorganisatie klaar maakt voor een gedeeltelijke verkoop of zelfs een beursgang. Zo verkocht D'Ieteren in 2017 al 40 procent van Belron aan de Amerikaanse private-equitygroep Clayton, Dubilier & Rice. D'Ieteren kende zich daarop een mega-dividend toe. De cashberg van 1 miljard euro waarop het bedrijf sindsdien zit, wil D'Ieteren aanwenden voor een nieuwe overname. Het uitblijven van een grote deal leidde recent tot het ontslag van CEO Axel Miller. 

D'Ieteren Auto draaide in 2018 een omzet van 3,4 miljard euro. Het bedrijf voert auto's in van de Duitse Volkswagen-groep (VW, Audi, Seat, Skoda), maar heeft ook een netwerk van eigen garages op de belangrijke as Brussel-Antwerpen. Sinds de gedeeltelijke verkoop van de autoglasexpert Belron (Carglass) is D'Ieteren Auto veruit de belangrijkste tak van het Brusselse bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud