D'Ieteren casht ruim 1 miljard euro op Carglass

D'Ieteren-dochter Carglass belandt deels in Amerikaanse handen. ©Emy Elleboog

De Amerikaanse private-equitygroep Clayton, Dubilier & Rice koopt een belang van 40 procent in de D'Ieteren-autobeglazingsdochter Belron, bij ons vooral bekend van het merk Carglass. De operatie betekent dat de groep in korte tijd ruim 1 miljard euro kan cashen op Belron.

Beleggers reageren enthousiast en sturen het aandeel D'Ieteren in de vroege handel op Euronext Brussel meer dan 6 procent hoger. De beurs­ge­no­teer­de groep D'Ie­te­ren is voor­al be­kend als in­voer­der van auto's van het Volks­wa­gen-con­cern in ons land. Daar­naast heeft D'Ie­te­ren nog twee an­de­re tak­ken: Bel­ron en de wat vreem­de eend in de bijt Mo­les­ki­ne, de Ita­li­aan­se schrif­tjes­ma­ker.

Bel­ron is een van de groot­ste spe­lers ter we­reld voor de her­stel­ling en de ver­van­ging van au­to­rui­ten, met ac­ti­vi­tei­ten in 34 lan­den op vijf con­ti­nen­ten. Met een omzet vorig jaar van 3,3 mil­jard euro is Bel­ron zelfs een maatje gro­ter dan D'Ie­te­ren Auto, de be­lang­rijk­ste au­to­ver­de­ler in ons land. Bel­ron te­kent ook voor het grootste deel van de winst van D'Ie­te­ren.

Toch kon­dig­de D'Ie­te­ren in mei aan dat het op zoek zou gaan naar een min­der­heids­aan­deel­hou­der voor zijn au­to­rui­ten­doch­ter. Het doet dat omdat Bel­ron de voor­bije de­cen­nia fors ge­groeid is en D'Iete­ren wil niet dat één di­vi­sie te zwaar door­weegt in de groeps­cij­fers. Bo­ven­dien zijn extra mid­de­len nodig om de groei van Bel­ron te on­der­steu­nen, zeker nu het be­drijf zijn dien­sten­aan­bod aan het uit­brei­den is.

Het pers­bu­reau Reu­ters meldde in september dat drie in­ves­te­rings­groe­pen - CVC, KKR en Clay­ton, Du­bi­lier & Rice - toe­ge­la­ten waren tot de twee­de biedronde in de zoektocht naar die partner. Zondag blijkt dus dat Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) met de buit gaat lopen.

D'Ieteren maakte bekend dat het met de investeringsgroep 'exclusieve onderhandelingen aangegaan is om fondsen beheerd door CD&R een participatie van 40 procent te laten verwerven in de groep Belron'. Volgens de voorgestelde overeenkomst behouden D’Ieteren en het management de resterende 60 procent van de onderneming, aldus een persbericht. 

620 miljoen euro

De voorgestelde transactie waardeert Belron volgens het persbericht op 3 miljard euro (ondernemingswaarde), wat na aftrek van aangepaste schulden (inclusief de vorige maand bekendgeraakte dividenduitkering van 453 miljoen euro) neerkomt op een nettowaarde van ongeveer 1,55 miljard euro.

De cijfers impliceren dat de Amerikanen 620 miljoen euro op tafel leggen voor het belang van 40 procent in Belron, wat er een van de grootste Belgische zakendeals van het jaar van maakt.

Dat impliceert dat de Amerikanen 620 miljoen euro op tafel leggen voor het belang van 40 procent, wat het tot een van de grootste Belgische zakendeals van het jaar maakt. D'Ieteren casht daardoor, met inbegrip van het Belron-dividend dat bijna helemaal bij de groep terechtkomt, in korte tijd ruim 1 miljard euro op Belron.

De 3 miljard was in september ook al naar voren geschoven door Reuters als de ondernemingswaarde waarop D'Ieteren minimaal mikte voor de deal, wat volgens sommigen een hoog bedrag was. Zo had de bank ING de waarde van Belron in mei op slechts 2 miljard euro becijferd.     

De deal is nog onderworpen aan een informatie- en overlegproces met Belrons ondernemingsraad in Frankrijk, alsook aan de goedkeuring van de bevoegde regelgevende autoriteiten en mededingingsinstanties, aldus nog D'Ieteren.

CD&R wordt voor de transactie bijgestaan door adviseurs van de zakenbank Lazard en van BNP Paribas Fortis. D'Ieteren werkt met de zakenbankiers van Goldman Sachs en JPMorgan.  

Capco

Het is de eerste rechtstreekse investering van de Amerikaanse private-equityreus CD&R in ons land. Die kocht in het voorjaar wel een meerderheidsbelang in de consultant Capco die werd opgericht door de Vlaamse ondernemer Rob Heyvaert. Maar de verkoper was niet Heyvaert, wel de Amerikaanse groep FIS aan wie Heyvaert de meerderheid van zijn bedrijf in 2010 verkocht had.

CD&R is ook onder meer bekend als gewezen aandeelhouder van de autoverhuuronderneming Hertz. De groep, die werkt voor rekening van tal van institutionele investeerders en financiële instellingen, is vooral actief in de VS. Maar ook in Europa, dat bewerkt wordt vanuit Londen, en Azië. In Europa zit CD&R onder meer in het kapitaal van Rexel, de groothandel voor elektrische producten, en Spie, gespecialiseerd in technische installaties. Beide bedrijven zijn ook aanwezig op de markt in België.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud