D'Ieteren verhoogt winstprognose opnieuw

Het logo van D'Ieteren. ©BELGA

De Belgische beursgenoteerde groep gaat nu uit van een winstgroei van ongeveer 35 procent voor 2019. Eerder voorspelde D'Ieteren 'minstens 25 procent' meer.

D'Ieteren pakt dinsdag, vlak na het sluiten van de Brusselse beurs, uit met een positieve winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar. Het concern verwacht nu dat het aangepast geconsolideerd groepsresultaat voor belastingen dit jaar met ongeveer 35 procent zal stijgen tegenover 2018. Tevoren ging D'Ieteren uit van 'minstens 25 procent hoger'.

Vorig jaar kwam dat groepsresultaat uit op 220,4 miljoen euro, na een aanpassing om het gedaalde belang in autoglazendochter Belron te weerspiegelen. Dat cijfer kwam ook al aan de bovenkant van de prognose uit. De opwaarts herziene verwachting heeft eveneens te maken met Belron en wel met de 'voortzetting van de zeer sterke prestatie van Belron in het derde kwartaal van 2019'. Belron is een van de vier takken van D'Ieteren. De andere zijn de invoer van auto's, de vastgoedpoot en de bekende schriftjesmaker Moleskine.

Het is al de tweede keer dit jaar dat D'Ieteren een dergelijk bericht uitstuurt. In een trading update medio mei werd een groei van het groepsresultaat naar voren geschoven van op zijn minst 25 procent, waar het eerder ging om 'een tweecijferige stijging' (minstens 10%). Toen was dat ook al toe te schrijven aan Belron en wel aan de effecten van het winstverbeteringsprogramma voor de dochteronderneming.

Kostenbeheersing

Op vergelijkbare basis verwacht de groep nu dat Belrons aangepast resultaat voor belastingen dit jaar ongeveer zal verdubbelen. Tevoren ging ze uit van een stijging met minstens 70 procent. De betere prognose is toe te schrijven aan 'waardegroei en strakke kostenbeheersing'.

Eerder dinsdag bereikte de koers van D'Ieteren een nieuw recordniveau, na een positief analistenrapport van Bank Degroof Petercam.

De goede cijfers hebben ook een impact op het management. D'Ieteren meldt dat de onkosten voor het incentiveplan van Belron op lange termijn voor het management dit jaar naar verwachting 53 miljoen euro zullen bedragen, tegenover 34,1 miljoen in 2018, als gevolg van de betere prestaties. Het plan loopt overigens eind dit jaar af: het werd medio vorig jaar vervangen door een ander beloningsplan.   

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud