D'Ieteren verrast met nieuwe overname autodealer

D’Ieteren Auto kocht enkele jaren geleden al verschillende garages in het Antwerpse, die onder de naam Autonatie werden gehergroepeerd. ©Debby Termonia

Met de overname van de sterke autodealer Rietje versterkt Volkswageninvoerder D’Ieteren weer zijn macht op de cruciale as Antwerpen-Brussel.

D’Ieteren Auto zet zijn overnametocht in Antwerpen voort. De Belgische invoerder van de Volkswagen-merken voert vergevorderde gesprekken over de acquisitie van de concessies van de Antwerpse groep Rietje. Dat vernam De Tijd en het wordt bevestigd door topman Denis Gorteman.

Over de prijs zijn geen details bekend, maar Rietje is een sterke financiële speler. De groep verkoopt auto’s van Volkswagen, Audi en Skoda in garages in Kapellen en Zwijndrecht. Die twee vestigingen waren in 2015 goed voor 56 miljoen en 17 miljoen euro omzet.

Zoals bij de meeste autoverkopers zijn de marges flinterdun. Aan beide garages hield Rietje, dat honderd werknemers telt, een nettowinst van nog geen miljoen euro over.

De overname komt op een voor D’Ieteren cruciaal moment. De Volkswagen-invoerder zit midden in een grootschalige consolidatie. Om de lage rendabiliteit van de autodealers te verbeteren gaat D’Ieteren zijn netwerk tegen 2020 inkrimpen van 171 zelfstandige dealers tot 26 ‘market area’s’.

Ook Rietje was, zij het met enige tegenzin, aangewezen als een van de 26 ‘superdealers’. Daarvoor moest de autodealer grote investeringen doen. En dat zagen de eigenaars, stichterszoon Patrick Van Remoortel en zijn vrouw Erna De Jongh, om gezondheidsredenen niet zitten. Hoewel hun drie jonge kinderen in de zaak meehelpen, verkochten de zestigers hun zaak liever aan D’Ieteren.

Grote volumes

Door de overname versterkt D’Ieteren zich gevoelig op de cruciale as Antwerpen-Brussel. Die strook is erg belangrijk voor de autoverkoop omdat de vele grote bedrijven in de buurt enorme volumes opleveren. Ook de twee garages van Rietje, vlak bij de Antwerpse haven, scoren sterk op de fleetmarkt.

Volgens Gorteman past de overname dan ook volledig in de strategie van de invoerder. ‘D’Ieteren neemt de concessies op de as Antwerpen-Brussel over, de rest van de dealers blijft onafhankelijk.’ De CEO bevestigt dat de invoerder nog vier overnames in de Antwerpse regio plant, al zijn de gesprekken nog niet afgerond. ‘Dat is al lang bekend’, zegt hij.

Maar de overname is voor velen toch een verrassing. Eind vorig jaar ontkende Gorteman in De Tijd dat D’Ieteren nog meer dealers wil opkopen, zoals kwatongen beweren. ‘Ons doel is niet meer retail te doen dan vandaag’, zei Gorteman toen. ‘We hebben 20 procent van de volumes in handen. We zijn blij met die 20 procent. D’Ieteren gelooft in een onafhankelijk netwerk en dat willen we zo houden.’

Mededinging

Door zijn sterke marktpositie moet de deal met Rietje nog de goedkeuring krijgen van de Belgische mededingingsautoriteiten. De VW-invoerder bezit al 21 vestigingen, hoofdzakelijk in Antwerpen, Mechelen en Brussel. In de hoofdstad staat D’Ieteren historisch sterk, al zijn de garages er al langer zorgenkindjes.

In de provincie Antwerpen deed D’Ieteren meerdere overnames in de periode 2013-2014. De Brusselaars kochten toen de garages Joly (Kontich), Claessens (Wilrijk), ACM (Mechelen) en een reeks verkooppunten van de Antwerpse groep Beerens.

Nu komt daar dus Rietje bij. De garage, die op een uitstekende reputatie kan bogen, heeft een bewogen geschiedenis met haar invoerder achter de rug. In 2011 verkochten de eigenaars van Rietje 60 procent van hun bedrijf aan de Antwerpse autofamilie Moorkens, die vandaag Hyundai en Suzuki invoert.

De deal veroorzaakte paniek op de hoofdzetel van D’Ieteren in Elsene omdat de VW-invoerder zo plots met zijn aartsvijand zat opgescheept. Drie jaar later kocht Rietje zijn aandelen met hangende pootjes terug van Moorkens.

In de tussentijd kocht Rietje ook zijn Kontichse streekgenoot Joly, zonder toestemming te vragen aan de hoofdzetel in Elsene. Een woedende Gorteman nam naar verluidt meteen zijn telefoon en dwong Rietje zijn aandelen in Joly te verkopen aan... D’Ieteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud