Daimler lanceert zelfrijdende truck in Nevada

De chauffeur in de Mercedes-Benz Future Truck 2025 hoeft niet (constant) meer te sturen. ©Daimler AG - Global Communicatio

De Duitse voertuigproducent laat als eerste een zelfrijdende vrachtwagen op de openbare weg rijden.

De Amerikaanse staat Nevada heeft twee zelfrijdende vrachtwagens van Freightliner (Daimler) goedgekeurd voor de openbare weg. De trucks, uitgerust met technologische snufjes als radarsensoren, stereocamera's en afstandsregelaars, zullen autonoom rijden op Highway 15.

 

De Freightliner Inspiration Truck in actie.

Er zit wel altijd een chauffeur in de stuurcabine. Hij blijft verantwoordelijk voor inhaalmanoeuvres en het op- en afrijden van de snelweg. De chauffeur kan ook altijd de controle over de truck overnemen van de automatische piloot.

In juli vorig jaar testte Daimler al eens een zelfrijdende vrachtwagen, maar dat gebeurde op een afgesloten deel van de snelweg A14 bij het Duitse Magdeburg.

De 'future truck' van Mercedes-Benz (Daimler).

Dat er nu uitgeweken wordt naar de VS, is niet verwonderlijk. De regels voor tests met zelfrijdende voertuigen zijn er iets soepeler. Zo maakt Nevada geen onderscheid tussen testritten of gewoon verkeer op de openbare weg. Het zal wel nog een tijdje duren alvorens de zelfrijdende trucks algemeen ingeburgerd zijn: Daimler mikt op serieproductie tegen 2025.

Het grootste argument pro zelfrijdende voertuigen is het counteren van het hoge ongevallenrisico door menselijk falen. Volgens studies zijn er in de VS 31.000 en in Europa 26.000 verkeersdoden per jaar. Het studiebureau Roland Berger meent dat geautomatiseerde veiligheids- en controlesystemen dat aantal met 70 procent omlaag kan brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud