Daimler mikt op stabiele winst in 2013

Dieter Zetsche, voorzitter van Daimler - Foto AFP ©AFP

Bij de Duitse auto- en vrachtwagenbouwer Daimler liep de verkoop vorig jaar naar wens, maar de rendabiliteit volgde niet. De bedrijfswinst uit voortgezette activiteiten daalde van 9 tot 8,1 miljard euro. Een niveau dat Daimler in 2013 wil handhaven.

‘Het voorbije financiële jaar was in zijn geheel sterk voor Daimler met enkel grote verwezenlijkingen, maar ook met duidelijk potentieel voor verbetering’, zegt voorzitter Dieter Zetsche in een persbericht. ‘Het is een feit dat wij onze doelstellingen inzake winst en rendabiliteit niet hebben bereikt.’

Daimler streefde in 2012 aanvankelijk naar een stabiele bedrijfswinst (ebit) uit voortgezette activiteiten, maar moest in oktober de doelstelling bijstellen tot ongeveer 8 miljard euro. Om de rendabiliteit op te krikken had Zetsche al in september een efficiëntieprogramma bij Mercedes aangekondigd, met de bedoeling tegen eind 2014 2 miljard euro te besparen. Bij Daimer Trucks, de vrachtwagendivisie, wordt ook aan een verbeterde rendabiliteit gewerkt en zullen 2.100 banen verdwijnen.

Modellenmix

Daimler verkocht vorig jaar 2,2 miljoen voertuigen, 4 procent meer dan in 2011. De groepsomzet klokte af op 114,3 miljard euro, een toename met 7 procent. De bedrijfswinst (ebit) uit voortgezette activiteiten nam echter af van 9,0 tot 8,1 miljard euro. Wijzigingen in de verkoopstructuur, een minder gunstige modellenmix en hogere kosten voor nieuwe auto- en vrachtwagenmodellen waren de oorzaak. Mercedes kent momenteel veel succes met zijn A- en B-klasse, maar die kleinere wagens kosten minder en leveren dus minder winst op.

Netto tekent de groep wel meer winst op dan in 2011 - 6,5 miljard euro tegen 6,0 miljard – maar dat is te danken aan de meerwaarde op de verkoop van een belang van 7,5 procent in EADS.

Daimler gaat een onveranderd didivdend van 2,20 euro per aandeel uitbetalen. De totale payout bedraagt daarmee 2,349 miljoen euro, een tikkeltje meer dan het jaar voordien.

2013

Daimler verwacht dat de wereldwijde autoverkoop dit jaar met 2 tot 4 procent zal toenemen, vooral door de aanhoudende groei in China en een matige stijging van de vraag in Noord-Amerika. De vraag naar middelzware en zware vrachtwagens zou eveneens gevoelig toenemen onder impuls van herstel in China. De Amerikaanse vrachtwagenmarkt zou 5 tot 10 procent krimpen door de begrotingsperikelen en de Europese zou tot 5 procent afnemen door de economische onzekerheid.

Het eerste halfjaar van 2013 zal zwakker zijn dan 2012, denkt Daimler, maar de tweede jaarhelft zou beter worden dankzij de lancering van nieuwe modellen en efficiëntieverhogende maatregelen. Daarmee zou de bedrijfswinst uit voortgezette activiteiten op de dezelfde hoogte als in 2012 moeten uitkomen. Vanaf 2014 voorspelt Daimler dan een verdere winstverbetering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud