Daimler waarschuwt opnieuw voor tegenvallende winst

Het Mercedes-logo ©REUTERS

Terwijl het dieselschandaal de Mercedes-bouwer op kosten jaagt, draait de bestelwagenafdeling vierkant.

Het wordt een kwalijke gewoonte: een winstwaarschuwing van Daimler  . De Duitse autoreus waarschuwt dat de winst over 2019 zal tegenvallen, het derde winstalarm in twaalf maanden. De reden is het prijskaartje voor het dieselschandaal.

3
Winstalarm
Het is al het derde winstalarm in twaalf maanden.

Overheidsonderzoeken naar en maatregelen om de uitstoot van dieselauto's te verminderen drukken de winst in het tweede kwartaal en heel 2019 met 'meerdere honderden miljoenen', waardoor de bedrijfswinst dit jaar 'in lijn met die van 2018' ligt. Het Duitse ministerie van Verkeer verplichtte Mercedes meer dan 60.000 dieselwagens van het type GLK 220 terug te roepen. In de auto's zou verdachte software aangetroffen zijn. Daimler ontkent dat.

Pro memorie: 2018 was al een dramatisch jaar voor de Mercedes-bouwer, met een bedrijfswinst die na twee waarschuwingen - in oktober en in juni - met bijna een kwart kromp naar 11,1 miljard euro. 

Bestelwagens

Diesel is overigens niet het enige probleem. De bestelwagenafdeling Mercedes Vans heeft het moeilijk, onder meer door productieproblemen in BraziliĆ«. De afdeling dook in het eerste kwartaal in het rood en zal dat heel 2019 blijven doen, met een marge tussen minus 2 en minus 4 procent. 

De waarschuwing is meteen een eerste opdoffer voor de nieuwe CEO Ola Kallenius, die dit voorjaar de legendarische Dieter Zetsche opvolgde. 

De Europese autosector beleeft zware tijden, door een combinatie van teruglopende verkopen, handelsoorlogen, nieuwe Europese milieunormen en de sneller dan verwachte opmars van elektrische auto's. Daardoor is de sector nu samen met banken zowat de minst geliefde bij beleggers, met een waardering die op recessieniveaus zit. 

De crisis heeft een domino-effect op de hele keten: begin dit jaar waarschuwde de fabrikant van autosensoren Melexis dat de omzet in 2019 voor het eerst in tien jaar zal krimpen

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud