De Croo: 'Brugpensioen op 50 onverantwoord'

Alexander De Croo. (foto belga)

De nieuwe minister van Pensioenen, Alexander De Croo (Open VLD), is er niet voor te vinden brugpensioen vanaf 50 toe te staan voor Ford Genk-werknemers. De Croo legt daarmee een bananenschil op het pad van minister Monica De Coninck (sp.a).

De Croo zei donderdag in Villa Politica op Canvas het onverantwoord te vinden om de werknemers van Ford met brugpensioen te laten gaan op vijftig jaar. Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) liet al verstaan dat de federale regering niet geneigd is brugpensioen op vijftig toe te laten, maar 'als Ford inspanningen doet, is alles bespreekbaar', voegde ze eraan toe.

 'We gaan toch geen brug van vijftien jaar naar een pensioen organiseren', zei De Croo, 'dat zou onverantwoord zijn.' Volgens hem moet er geïnvesteerd worden in de toekomst van de werknemers. 'Het kan toch niet dat dergelijke competente arbeiders geen toekomst meer hebben.'

De Croo wees er wel op dat de verantwoordelijkheid voor een eventueel brugpensioen bij De Coninck ligt, 'maar we hebben met deze regering een engagement genomen om langer te werken', gaf hij aan. Brugpensioen vanaf 50 jaar wordt nog slechts zeer uitzonderlijk toegepast. Bij de 43 herstructureringen die de administratie dit jaar al afhandelde, werd slechts twee keer tot die leeftijd gezakt.

'We zullen alles doen wat in onze macht ligt om naakte ontslagen te vermijden en daar hoort brugpensioen op 50 jaar bij', liet Rohnny Champagne van de socialistische vakbond optekenen. Volgens een eerste schatting van Gert Steegmans van de liberale vakbond zouden 1.800 werknemers in aanmerking komen voor brugpensioen op vijftig. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud