Detroit heeft crisis verteerd

De Dodge Dart (foto: AFP)

Chrysler krikte in juni de verkopen jaar op jaar opnieuw een stevige 20 procent op. Marktleider GM - die net als Chrysler drie jaar geleden nog door Washington gestut moest worden - boekte de sterkste maand sinds september 2008 en heeft dus de crisis verteerd.

Chrysler verkocht in juni in de VS 144.811 auto's en lichte bedrijfsvoertuigen, dat is een stijging met 20 procent jaar op jaar en iets beter dan verwacht. De tot voor kort zieltogende nummer drie van Detroit - die in 2009 net als General Motors door de overheid gestut moest worden - is al een tijdje aan heropstanding bezig. Over het voorbije jaar krikte Chrysler zijn marktaandeel in de VS op van 9,2 procent naar 11,2 procent.

Daarmee lijkt de gok van Fiat stilaan te lukken. De Italiaanse autobouwer greep in 2009 de macht, een gok die stilaan lijkt te renderen. Terwijl Fiat zelf zwaar te lijden heeft onder de escalerende eurocrisis en de tuimelende verkopen op de thuismarkt, is het nu Detroit dat Turijn stut in plaats van omgekeerd. Dit jaar levert Chrysler waarschijnlijk het gros van de bedrijfswinst aan voor de Fiat-groep. 'De Fiat-groep heeft een toekomst dankzij Chrysler', zei Fiat-CEO Sergio Marchionne dit weekend nog in het Amerikaanse beleggersblad Barron's.

De samenwerking tussen Turijn en Detroit neemt steeds concrete vormen aan. Zo is de nieuwe middenklasser Dodge Dart, waarmee Chrysler in de VS de concurrentie wil aangaan met de Ford Focus, eigenlijk een herverpakte Alfa Romeo Giulietta.

GM

Fiat grijpt elke kans om zijn belang in Chrysler te verhogen. De komende weken krikt Turijn zijn belang in Chrysler op van 58,5 naar 61,8 procent. De extra 3,3 procentpunt verkoopt het ziektezorgfonds van de Amerikaanse autovakbond UAW. Die is sinds Chrysler het gerechtelijke akkoord verliet,  de enige aandeelhouder van Chrysler, naast Fiat.

General Motors (GM), 's werelds grootste autoproducent, verkocht vorige maand 15,5 procent meer wagens, een groei die ongeveer twee keer hoger ligt dan wat de meeste analisten hadden verwacht. Met een productie van 248.750 is dat het beste maandcijfer sinds september 2008, toen de Amerikaanse economie vlak na de ondergang van beurshuis Lehman zwaar onderuit ging. GM verkoopt de merken GMC, Buick, Chevrolet en Cadillac. In Europa is het eigenaar van Opel.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud