Diesel tanken was nog nooit zo duur

©Photo News

Een liter diesel kan vanaf dinsdag aan de pomp tot 1,609 euro kosten. Nooit eerder was tanken zo duur.

Dat blijkt uit de maximumprijzen die de FOD Economie maandag bekendmaakte. Diesel wordt 4,2 cent duurder en klimt daarmee tot het hoogste punt aller tijden. Het vorige dieselrecord dateerde van 13 oktober 2012, toen de maximumprijs steeg tot 1,6 euro per liter.

Het voorbije jaar werd diesel 18 procent duurder. Een jaar geleden betaalde je aan de pomp nog maximaal 1,358 euro voor een liter diesel. Vanaf 2 oktober bedraagt de maximumprijs 1,609 euro.

De forse prijsstijging hangt samen met de wereldwijde toename van de olieprijzen. Een vat Brentolie kostte een jaar geleden 55,8 dollar. Intussen schommelt dat bedrag rond de 84 dollar per vat. Verschillende waarnemers verwachten zelfs dat de psychologische kaap van 100 dollar per vat kan overschreden worden door het wegvallen van de Iraanse olie door de Amerikaanse sancties tegen dat land.

©Mediafin

Hogere accijnzen op diesel

Bij de Belgische Petroleum Federatie benadrukken ze dat er verschillende oorzaken zijn voor het prijsrecord voor diesel. ‘De prijzen aan de pomp volgen natuurlijk de internationale prijsschommelingen van petroleumproducten. Ze zijn afhankelijk van de geopolitieke situatie en van vraag en aanbod op de wereldmarkt’, zegt woordvoerder Jean-Benoît Schrans. ‘Maar ook de toegenomen accijnzen spelen een belangrijke rol. De prijs die iemand voor diesel aan de pomp betaalt, bestaat voor 60 procent uit accijnzen en heffingen.’

'De prijs die iemand aan de pomp betaalt voor diesel, bestaat voor 60 procent uit accijnzen en heffingen.’
Jean-Benoît Schrans
woordvoerder BPF

De regering Michel besliste in 2015 om de accijnzen op diesel en benzine gelijk te trekken. ‘Voorheen werd diesel fiscaal aangemoedigd, maar tegen eind 2018 zullen de accijnzen voor diesel en benzine even hoog liggen’, zegt Schrans. ‘De hogere accijnzen vertalen zich ook in prijsstijgingen aan de pomp.’

Door de aangepaste fiscaliteit is sinds juni diesel duurder geworden dan benzine. Die wissel van de wacht vertaalt zich ook in een forse terugval van de verkoop van dieselwagens. Terwijl in de zomer vorig jaar nog even veel diesel- als benzinewagens verkocht werden, is het marktaandeel voor diesel in augustus teruggevallen tot 36,7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect