Donkere wolken boven Bosch Tienen

Morgen volgt een bijzondere ondernemingsraad bij Bosch in Tienen

De namiddagploeg van ruitenwisserfabrikant Bosch in Tienen heeft het werk neergelegd. Donderdag vindt er een bijzondere ondernemingsraad plaats. De werknemers vrezen voor een herstructurering.

Bij het bedrijf in Tienen werken ongeveer 800 arbeiders en 400 bedienden. In april raakte al bekend dat tegen het einde van het jaar 130 werknemers zouden moeten vertrekken. Het zou daarbij vooral gaan om interim-krachten en tijdelijke arbeiders, werd toen gezegd.

De directie kondigde nu aan dat morgen een bijzondere ondernemingsraad plaatsvindt. Vermoedelijk worden de ontslagen dan aangekondigd.

'We wisten dat er een herstructurering op komst was maar het tijdstip net voor het verlof verbaast. In de wandelgangen van een Europese ondernemingsraad werd enkele maanden geleden gezegd dat er afhankelijk van de productiecijfers en de vooruitzichten op dat moment eind dit jaar een mogelijke herstructurering zat aan te komen. Toen we hierover kort nadien de Tiense directie raadpleegden bevestigde die dat er tot eind 2014 geen probleem zou zijn', aldus vakbondssecretaris Georges Jacquemin (ACV). 

Het is voor de vakbonden koffiedik kijken wat er donderdag zal aangekondigd worden en wat hiervoor de reden is. 'Na de aankondiging dat er een bijzondere ondernemingsraad zou doorgaan zijn we vanmorgen onmiddellijk naar de directie gestapt met de vraag voor meer duidelijkheid. Die heeft ons enkel gezegd dat de vestiging in Tienen niet zal gesloten worden net zo min als er een van de afdelingen met sluiting bedreigd is. We hebben wel begrepen dat er iets serieus zal aangekondigd worden. De arbeiders van de namiddagploeg hebben hierop beslist het werk neer te leggen', aldus Jacquemin.

Ook in 2009 rommelde het al bij Bosch. Omwille van de dalende verkoop in de automobielsector en de hoge kostendruk zouden toen aanvankelijk 350 arbeiders en 70 bedienden afvloeien. Door niet-verlenging van tijdelijke contracten en het opnieuw uitvoeren van een aantal uitbestede activiteiten kon dat aantal worden teruggebracht tot respectievelijk 167 en 45.

Kwaliteitsjournalistiek vergt veel investeringen. Als u een artikel wil delen, gebruik daarom onderstaande link in plaats van de tekst te knippen/kleven. Meer informatie over auteursrechten of intellectuele eigendom vindt u in onze Algemene Voorwaarden.  http://help.tijd.be/?op=detail&articleId=8916071&nodeId=3474  Wie bijkomende rechten wil kopen voor collectief of commercieel gebruik, kan terecht bij Reprocopy.  http://www.reprocopy.be/  Hierbij vindt u de link die u makkelijk met anderen kan delen:  http://www.tijd.be/r/t/1/id/8239715.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud