Duits minister: 'VW-staf ging crimineel te werk'

Activisten van Greenpeace laken de 'leugens' van de top van Volkswagen. ©REUTERS

Olaf Lies, minister van Economie in de deelstaat Nedersaksen en lid van de raad van bestuur van Volkswagen, laakt in een interview met BBC het 'criminele' gedrag van de verantwoordelijken van het milieuschandaal.

De Duitse deelstaat Nedersaksen is met 20 procent van de aandelen een belangrijke speler bij Volkswagen. De deelstaat heeft twee vertegenwoordigers in de raad van bestuur, minister-president Stephan Weil en minister van Economie Olaf Lies, beiden van de sociaaldemocratische SPD.

In een interview met de Britse tv-zender BBC valt Lies de verantwoordelijken van het VW-schandaal hard aan. 11 miljoen dieselauto's van de Volkswagengroep bevatten gemanipuleerde software om hun uitstootwaarden bij testen aan te passen.

'Die mensen die dit lieten gebeuren, of die beslisten om de software te installeren, hebben op een criminele wijze gehandeld. Ze moeten persoonlijk hun verantwoordelijkheid nemen.' Het Duits openbaar ministerie overweegt ook om de voormalige CEO Martin Winterkorn strafrechtelijk te vervolgen.

Volgens Lies was de raad van bestuur niet op de hoogte van de problemen. 'Wij hebben de problemen maar vernomen tijdens de laatste vergadering van de raad van bestuur, kort voor het bericht in de media kwam. We moeten te weten komen waarom de raad niet eerder geïnformeerd werd over de problemen als die al meer dan een jaar geleden opdoken in de Verenigde Staten.'

Lies zegt dat VW nog geen idee heeft over de totale kostenfactuur om de problemen op te lossen en de juridische claims tegen te gaan. 'Er is grote schade toegebracht omdat miljoen mensen hun vertrouwen in VW hebben verloren. Er gaan zeker veel mensen ons vervolgen omwille van die schade. We moeten veel auto's terugroepen en dat moet zeer snel gebeuren.'

In België zijn 400.000 dieselauto's betrokken bij 'Dieselgate'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud