Duitse autobazen in opstand tegen Merkel III

Daimler-topman Dieter Zetsche ©EPA

De vier grote Duitse autoproducenten hebben Angela Merkel zondag gewaarschuwd voor de gevolgen van de invoering van een algemeen minimumloon en andere maatregen die de arbeidsmarkt minder flexibel maken.

Dieter Zetsche (Daimler), Norbert Reithofer (BMW), Martin Winterkorn (Volkswagen Groep) en Karl-Thomas Neumann (Opel) zeggen in een interview in de Bild am Sonntag te vrezen dat de partijen CDU, CSU en SPD op het punt staan ‘industriestandplaats Duitsland’ sterk te verzwakken.

Mercedes-baas Zetsche gaat zelfs zover te dreigen met het verplaatsen van productie naar het buitenland. ‘Als de omstandigheden in Duitsland verder verslechteren, moeten we overwegen om delen van de productie over te brengen naar andere landen.’

Over het algemeen minimumloon lijken de autobazen een achterhoedegevecht te voeren. Tijdens de nu lopende onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord is al onderhandeld over het minimumloon. CDU-fractievoorzitter Volker Kauder stelde dit weekend dat er aan een minimumloon van €8,50 per uur niet voorbij valt te komen, omdat het voor de SPD als basisvoorwaarde geldt. Het enige wat de CDU/CSU volgens hem kan doen is de schade zoveel mogelijk proberen te beperken, door de invoering van een minimumloon over een lange tijd uit te spreiden.

Het algemeen wettelijk minimumloon is al een paar jaar onderwerp van heftige discussies in Duitsland. Het bedrijfsleven en economen vrezen dat het vooral in Oost-Duitsland voor meer werkloosheid zal zorgen.

De automobielsector behoort met ongeveer 1,1 miljoen arbeidsplaatsen tot de grootste werkgevers van Duitsland. Een andere zorg voor de autobazen zijn de energieprijzen. Grote energie-intensieve bedrijven betalen volgens eigen zeggen al relatief veel, maar ze betalen veel minder voor hun stroom dan kleinverbruikers. De nieuwe coalitiepartners overwegen dit te veranderen. BMW-ceo Reithofer wijst erop dat de stroomprijzen in de Verenigde Staten 50 procent lager liggen dan in Duitsland. 'Dat is een duidelijk concurrentienadeel.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud