Duitsland verhoogt aankoopsubsidie elektrische auto

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bezoekt Volkswagen dat de productie start van de elektrische wagen ID.3. ©EPA

Berlijn gaat de aankoopsubsidie voor elektrische auto's verhogen van 4.000 naar 6.000 euro. De maatregel gaat nog deze maand in en geldt voor alle elektrische auto's tot een cataloguswaarde van 40.000 euro. Vlaanderen maakt de omgekeerde beweging.

De Vlaamse regering besliste vanaf 1 januari geen premie meer te geven voor elektrische wagens. Die schoten volgens het kabinet van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) 'hun doel voorbij'.

Maar Berlijn rekent er wel op. Voor e-auto's tot een cataloguswaarde van 40.000 euro stijgt de premie tot 6.000 euro. Voor duurdere auto's tot 65.000 euro geldt een subsidie van 5.000 euro. Ook plug-inhybrides komen in aanmerking voor een aankooppremie. Duitse autofabrikanten verwachten tot en met 2025 700.000 e-auto's met subsidies te verkopen.

Duitsland wil dat er in 2030 zeker 10 miljoen elektrische auto's rondrijden. De laadinfrastructuur blijft er - net zoals in België - echter achter in vergelijking met die in Nederland en Noorwegen. Dat moet snel veranderen, vindt bondskanselier Angela Merkel, anders wordt elektrisch rijden nooit populair. Om dat doel te bereiken investeert Duitsland de komende jaren ook 3,5 miljard euro in laadinfrastructuur. Over tien jaar moeten er een miljoen openbare laadpunten zijn. Nu heeft het land er ruim 21.000.

Die investeringen zijn noodzakelijk om de leidende positie van Duitsland in de mondiale auto-industrie te behouden, aldus Merkel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud