Dumarey doet overname in Zwitserland

Guido Dumarey (foto Dieter Telemans)

De West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey heeft een Zwitsers aluminiumverwerkend bedrijf gekocht. Het gaat om een filiaal van de Duitse metaalbewerkingsreus Benteler.

Het overgenomen bedrijf bevindt zich in Saint-Ursanne, in de Zwitserse Jura-streek vlak bij de grens met Frankrijk. Het bedrijf maakt zeer sterke aluminium componenten die gebruikt worden in het onderstel van terreinwagens van tal van grote fabrikanten.

Het filiaal van Benteler Automotive realiseerde vorig jaar een omzet van ruim 50 miljoen Zwitserse frank (41 miljoen euro). Het telt momenteel een honderdtal vaste en een twintigtal tijdelijke werknemers.

Volgens Dumarey trok Benteler zich terug omdat de producten van Saint-Ursanne nicheproducten zijn en Benteler zich op massamarkten richt. Een overnameprijs werd niet bekend gemaakt. 

Synergieën

'De grootste uitdaging is zorgen dat de productie vlot verloopt. Het orderboekje zit heel 2014 stampvol', zegt Dumarey, die vandaag personeel, klanten en leveranciers op de hoogte bracht van de overname. 'Tegen 2015 willen we de productie anders organiseren zodat het weekendwerk wordt afgebouwd'. 

Dumarey mikt op op synergieën met andere bedrijven, onder meer met de versnellingsbakkenproducent in Straatsburg die hij vorig jaar overnam van General Motors (GM). 'In Straatsburg zitten heel wat aluminiumspecialisten. Zij zullen operationeel de touwtjes in handen houden.'

Mogelijk worden er in Saint-Ursanne ook componenten producten gemaakt voor de vestiging in Straatsburg, die intussen Punch Powerglide heet. De technologie van Saint-Ursanne, forging (smeden) bij een temperatuur van 520 graden zorgt voor sterkere materialen dan het traditionele high pressure casting (gieten onder hoge druk). 'Dat zorgt voor 30 procent gewichtsbesparing', zegt Dumarey. 

Punch

De koopjesjager Dumarey staat erom bekend dat hij graag 'bedrijven met een hoekje af' koopt. De site in Saint-Ursanne kwam de laatste jaren vaak in het nieuws met problemen rond milieuvervuiling, onder andere door de drie branden die de fabriek vorig jaar teisterden. 'Er wordt momenteel een nieuwe sprinklerinstallatie aangelegd. Dat probleem is opgelost tegen het moment dat de overname afgerond is', zegt Dumarey.

Dumarey, bekend als voormalig boegbeeld van het beursgenoteerde Punch International, bouwt verder aan een nieuwe bedrijvencluster onder de naam Punch. De meest recente overname gebeurt via Punch Corporation. Daarnaast bezit de ondernemer ook het metaalverwerkend bedrijf Punch Metals International dat onder andere een vestiging heeft in Hamont. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud