Duo neemt taken Renault-topman Ghosn over

Twee maanden na zijn arrestatie in Japan heeft Carlos Ghosn officieel ontslag genomen als topman van Renault. ©REUTERS

Carlos Ghosn heeft afgelopen nacht zijn ontslag ingediend als CEO en voorzitter van de Franse autogroep Renault. Hij wordt opgevolgd door Thierre Bolloré en Jean-Dominique Senard.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire had het nieuws over Ghosns ontslag deze ochtend gemeld op het Wereld Economisch Forum in Davos. De raad van bestuur van Renault, waarvan de Franse staat met 15 procent de belangrijkste aandeelhouder is, kwam donderdagvoormiddag bijeen om een vervanger voor Ghosn te benoemen.

De uittredende topman van de bandenmaker Michelin, Jean-Dominique Senard, werd zoals verwacht benoemd tot de nieuwe voorzitter van Renault. Hij zal de macht delen met CEO Thierry Bolloré, die die taak de voorbije twee maanden al ad interim opnam. Het duo moet ook de plooien met de Japanse partner Nissan Motor glad strijken.

Ghosn (64) zit in een Japanse cel op verdenking van financiële malversaties. Sinds hij half november werd gearresteerd, is zijn voorarrest al verschillende keren verlengd.

Le Cost Killer

Ghosn begon zijn carrière bij Michelin, waarna hij in 1996 naar Renault trok. Toenmalig CEO Louis Schweitzer (die de sluiting van Renault Vilvoorde overzag) vroeg hem een grote herstructurering te plannen, wat Ghosn zijn bijnaam 'Le Cost Killer' opleverde.

15 procent
Renault
Met 15 procent van de aandelen is de Franse staat de grootste aandeelhouder van Renault.

Het bedrijf keerde terug naar winst, waarna Ghosn hetzelfde deed bij het zwaar verlieslatende Japanse Nissan, waar hij in 1999 arriveerde. De twee constructeurs gingen een alliantie aan. Ghosn bespaarde fors bij de Japanse constructeur en introduceerde er nieuwe modellen. Later werd hij CEO bij Nissan - wat hij tot in 2017 bleef. In 2016 trad Nissans landgenoot Mitsubishi toe tot de alliantie.

Ghosn nam in 2005 de fakkel over van Schweitzer als CEO van Renault. De rit van de in Brazilië geboren, in Libanon opgegroeide en in Frankrijk opgeleide zakenman komt nu ten einde. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud