Een Audi op de vijf voor Chinees

Chinezen proberen een Audi Q7 op het autosalon van Peking (Foto Reuters)

De Duitse constructeur van luxewagens Audi trekt zich van de economische crisis niet veel aan. In de eerste negen maanden van het jaar verkocht de VW-dochter in Europa 4 procent meer auto’s en wereldwijd zelfs 12,8 procent meer. De sterkste groeilanden zijn Rusland, India en China.

September was met 136.600 leveringen wereldwijd, een groei met 13,6 procent in vergelijking met september 2011, opnieuw een topmaand voor Audi.

Na negen maanden is het verkoopcijfer van Audi geklommen tot 1.097.500 wagens. Het is voor het eerst dat al na drie kwartalen de kaap van een miljoen auto’s wordt genomen.

Audi profiteert volop van de toenemende welvaart in groeilanden als Rusland, India of China. Dat laatste land is intussen de belangrijkste afzetmarkt voor het merk, groter dan de Duitse thuismarkt. In de eerste negen maanden groeide de verkoop er met 31,4 procent tot 226.010 wagens. Dat betekent dat één Audi op de vijf nu door een Chinees wordt gekocht.

Procentueel is de groei nog sterker in India – 52,6 procent – maar daar zijn de volumes nog heel klein (4.210 in de eerste negen maanden). In de regio Azië/Pacific bedroeg de verkoopgroei 29,1 procent.

Ook in Rusland scoort Audi steeds beter. In de eerste negen maanden bedroeg de groei 42,9 procent, maar met een kleine 18.000 is het volume nog vrij beperkt. Vooral de SUV’s zijn er gegeerd – niet verwonderlijk gezien de toestand van de Russische wegen. De best verkopende Audi is in Rusland de Q3.

Sterke groeicijfers laat Audi voorts optekenen in de VS (+18,5%) en Mexico (+17,1%). In de States doet onder meer de Q7 het bijzonder goed.

Opvallend is dat Audi ook in Europa groeit, terwijl de totale autoverkoop daar sterk te lijden heeft onder de aanhoudende schuldencrisis (-6,6 procent in de periode januari-augustus). De VW-dochter verkocht 4 procent meer, vooral dankzij Duitsland, het VK en Rusland. De zwakke broertjes zijn, weinig verrassend, de grote crisislanden Italië (-16,8%) en Spanje (-9,4%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud