'Eeuwig gif' op site Opel Antwerpen

Een archiefbeeld van de verlaten autofabriek in Opel Antwerpen. ©Jonas Roosens

De verlaten site is vervuild met de kankerverwekkende en hormoonverstorende PFAS-chemicalieën.

PFAS wordt al tientallen jaren gebruikt in verschillende toepassingen, onder meer voor waterafstotende kledij, in anti-aanbaklaag of in blusschuim. De chemicalieën zijn omstreden want kankerverwekkend en hormoonverstorend.

Gazet van Antwerpen meldt dat het 'eeuwige gif' - omdat de chemicalieën moeilijk afgebroken worden in het lichaam en in de natuur - is gevonden op de Opel-site in de Antwerpse haven. De vervuiling vloeit voort uit een blusschuimtank die er in de grond zat.

Verschillende grondstalen geven grote hoeveelheden PFAS aan, tot wel 2.400 microgram per kilogram, terwijl de saneringsnorm op 100 microgram ligt. Stalen in het grondwater, waar de bodemsaneringsnorm op één microgram zit, geven waarden tot 470 microgram.

Zijn er sterke risico's voor mens en omgeving aan verbonden? Dat is niet bewezen op acuut vlak, maar wel op langere termijn: ontwikkelingsstoornissen van de foetus en hormonale verstoringen bij de groei van puber tot adolescent - met risico op kanker, leverschade en immunologische problemen.
Jan Tytgat
Toxicoloog

'Dit is een sterke vervuiling van de site', zegt de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat. 'Zijn er sterke risico's voor mens en omgeving aan verbonden? Dat is niet bewezen op acuut vlak, maar wel op langere termijn: ontwikkelingsstoornissen van de foetus en hormonale verstoringen bij de groei van puber tot adolescent - met risico op kanker, leverschade en immunologische problemen.'

Sanering

Bij de verkoop van de site werd overeengekomen dat het Antwerps Havenbedrijf de sanering voor zijn rekening zou nemen. De opkuis zal gebeuren door de afvalstoffenmaatschappij OVAM. De kostprijs wordt op 3,8 miljoen euro geraamd.

OVAM wil de factuur doorsturen naar de vorige eigenaar van de site: Opel Belgium. General Motors heeft die dochter ondertussen verkocht aan de Franse autobouwer PSA.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud