opmerkelijk

‘Elon Musk keek naar Volkswagen-topman als zijn opvolger’

Elon Musk (Tesla) en Herbert Diess (Volkswagen) kunnen het goed met elkaar vinden. ©AFP

Herbert Diess, de huidige CEO van Volkswagen, zette zes jaar geleden bijna zijn handtekening om topman van Tesla te worden.

Pas op het laatste moment trok Diess zijn staart in, weet Business Insider. Er was zelfs al een contract opgesteld, zegt de nieuwssite. Volkswagen weigert commentaar op het verhaal. 

De bijna-deal vond plaats in 2015 toen Tesla-topman Elon Musk wilde opstappen als CEO. De alomtegenwoordige Zuid-Afrikaanse Amerikaan zag in Diess een goede opvolger. Diess was op dat moment bijna twintig jaar aan de slag bij BMW. Kort na de vrijage met Musk maakte de Oostenrijker, die in München opgroeide, de overstap naar Volkswagen. 

Dat Musk bij Diess uitkwam verbaast niet als je weet dat die laatste door Duitse media wordt omschreven als ‘hochtourigen Motorrad-Rocker’, zeg maar de ‘hell’s angel onder de Duitse automanagers’. Beide heren delen dus een ruig kantje. 

Ze steken niet weg dat ze het goed kunnen vinden met elkaar. Zo maakte Musk in september een testrit met het eerste elektrische model van Volkswagen, de ID.3 - op een klein vliegveld nabij Hannover. Een jaar eerder, september 2019, steunde Musk de Oostenrijker op Twitter toen hij onder vuur kwam te liggen in het dieselschandaal.  

Diess maakte begin dit jaar zijn opwachting op Twitter. In zijn eerste tweet was er een kwinkslag naar Musk: ‘Ik ben hier natuurlijk ook om marktaandeel van Elon Musk af te snoepen.’

Telsa-baas werd Diess uiteindelijk niet, Tesla-jager des te meer. Diess trekt voluit de elektrische kaart. Vorig jaar verkocht Volkswagen 231.000 volledig elektrische auto’s. Dit jaar moeten dat er een half miljoen worden. Tesla van zijn kant verkocht vorig jaar bijna 510.000 volledig elektrische auto’s. Dit jaar rekent Musk op minstens 1 miljoen Tesla’s.

Afwachten wat er gebeurt als Diess in 2023 zijn contract bij Volkswagen ziet aflopen. Wordt het verlengd of verkast hij alsnog naar de elektrische pionier?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud