Elon Musk negeert verbod en heropent Tesla-fabriek

Tesla-CEO Elon Musk. ©Jörg Carstensen/dpa

Tesla zet zijn personeel in Californië opnieuw aan het werk. Daarmee gaat de maker van elektrische auto's in tegen een besluit van de lokale autoriteiten dat de fabriek in Fremont nog niet heropgestart mag worden.

Volgens de lokale regels in Fremont mogen bedrijven die de social distancing kunnen garanderen hun productie hervatten, maar bij Tesla zou dat niet het geval zijn. Elon Musk, de CEO van Tesla, lijkt zich daar niets van aan te trekken en benadrukte in een verklaring zelf ook aan de lopende band te gaan staan. 'Als er iemand gearresteerd zal worden, dan vraag ik of ze alleen mij oppakken.' Tesla zegt in verschillende shifts te werken, aan een derde van de normale bezetting.

Het is niet de eerste keer dat Musk zich verzet tegen de lockdown. Hij dreigde de fabriek, die sinds 23 maart gesloten is, en het eveneens in Californië gelegen hoofdkantoor van Tesla in Palo Alto zelfs te verplaatsen naar andere Amerikaanse staten, als de autoriteiten niet van mening zouden veranderen. De topman kondigde ook een rechtszaak aan tegen Alameda County, waar Fremont deel van uitmaakt.

Gouverneur

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin mengde zich eveneens in de discussie. Hij vond dat de staat Californië al het nodige moest doen om Tesla te helpen diens enige Amerikaanse autofabriek te heropenen. Gavin Newsom, de gouverneur van Californië, heeft op zijn beurt laten weten in gesprek te gaan met Tesla. Hij gaat ervan uit dat de fabriek volgende week pas echt opgestart kan worden.

Met het besluit kleurt Musk opnieuw buiten de lijntjes. Enkele weken geleden tweette hij dat de koers van het aandeel Tesla te hoog was, waarna het zakte met 10 procent. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC tikte hem in het verleden al op de vingers over het delen van koersgevoelige informatie via Twitter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud