Tesla voor het eerst meer dan 500 miljard waard

Tesla-topman Elon Musk. ©EPA

De elektrische autofabrikant is voor het eerst meer dan 500 miljard dollar waard op de beurs. Nieuwtjes van CEO Elon Musk op een online batterijenconferentie stuwden het aandeel hoger.

Tesla zal verbeterde versies van bestaande modellen uitbrengen, zo liet Musk zich ontvallen op een batterijenconferentie georganiseerd door de Duitse overheid. Concreet mikt Tesla op een verbeterde actieradius van bijna 700 kilometer en zet de autobouwer op de lange termijn in op wagens met een autonomie van 1.000 kilometer. En de fabriek die Tesla in de buurt van Berlijn bouwt, zal auto's maken voor Europese kopers, die de voorkeur geven aan kleinere, meer betaalbare modellen voor stedelijke omgevingen, aldus Musk.

Het nieuws gaf Tesla een nieuwe boost op Wall Street, waar het aandeel richting 538 dollar ging, goed voor een beurswaarde van zowat 510 miljard dollar.

Musk op één na rijkste mens op aarde

De aanhoudende klim van Tesla legt topman Elon Musk geen windeieren. Hij mag zich nu de tweede rijkste mens ter wereld noemen. Musk stak maandagavond Microsoft-oprichter Bill Gates voorbij op de miljardairslijst van het economisch persagentschap Bloomberg, die elke dag wordt geüpdatet na de sluiting van de beurs in New York.

In januari stond Musk nog op de 35ste plaats. Sindsdien dikte zijn vermogen met 100,3 miljard dollar aan door de stijgende aandelenkoers van de Amerikaanse bouwer van elektrische auto's. Tesla-aandelen zijn goed voor drie kwart van Musks vermogen, dat nu op zo'n 127,9 miljard geschat wordt.

127,9 miljard
vermogen elon musk
Het vermogen van Tesla-topman Elon Musk wordt op 127,9 miljard dollar geschat.

Het laatste zetje kwam er nadat het aandeel Tesla 6,5 procent omhooggeschoten was. Dat leverde Musk 7,2 miljard dollar op, genoeg om Gates te overvleugelen. Vorige week nog stak Musk Facebook-CEO Mark Zuckerberg voorbij.

Liefdadigheid

Microsoft-oprichter Gates was jarenlang de rijkste mens ter wereld, maar werd in 2017 ingehaald werd door Jeff Bezos, de grote baas van Amazon. Gates' vermogen wordt op zo'n 127,7 miljard dollar geschat en zou een pak hoger liggen als hij niet zoveel geld aan goede doelen had gegeven. Sinds 2006 heeft hij meer dan 27 miljard dollar aan de Bill and Melinda Gates Foundation geschonken, zijn liefdadigheidsorganisatie die onder meer sterk inzet op een covidvaccin. Bezos' vermogen zou zo'n 181,9 miljard dollar bedragen.

Ondanks de pandemie en de massale ontslagen die daaruit voortvloeiden, was het een lucratief jaar voor de rijkste mensen ter wereld. De 500 rijkste mensen die op de Bloomberg-index prijken, zagen hun collectieve vermogen met 23 procent of 1,3 biljoen dollar toenemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud